February 28, 2013

VAATEHUOLTO


Uuden vaatteen hankkiminen on mukavaa puuhaa, varsinkin silloin, kun kyseessä on klassikon hankinta. Ajattomien vaatekappaleiden suhteen on järkevää valita kunnolliset materiaalit ja kohdella vaatteita hyvin, jotta ne myös säilyvät ryhdikkäinä ja käytettävinä pitkän aikaa.
Materiaali on avainasemassa vaatteen kestävyyden ja käytettävyyden kannalta. Useimmiten ketjuliikkeet valmistuttavat tarjontansa melko heikoista materiaaliyhdistelmistä tai suorastaan käsiin hajoavista keinokuiduista. Kuitenkaan sekoitteita tai laadukkaita synteettisiä materiaaleja ei ole syytä pelätä, mikäli sekoitteen suhde on hyvä tai materiaali itsessään kestävä ja miellyttävä ihoa vasten.
Sekoitemateriaaleista puuvillan kanssa yhdistetty viskoosi on joustava, muotonsa pitävä tukimateriaali. Viskoosi itselläänkin toimii mutta saattaa olla hieman kylmän tuntuinen ihoa vasten.Akryyli on pesiytynyt todella moniin neuleisiin ja sataprosenttisena se on melko kehno valmistusmateriaali. Se on täyttää keinokuitua, joka sähköistyy ja muuttaa helposti muotoaan. Se on usein elastinen, jolloin neule venähtää hyvin nopeasti. Pesujen myötä materiaali kovettuu ja alkaa tuntua narskuvalta. Akryylin voi sekoittaa lampaanvillan, mohairin tai vaikka angoran kanssa, jolloin se toimii näiden luonnonvillojen herkkyyttä suojelevana kuituna. Itse pidän eniten neuleista, joissa on mahdollisimman paljon luonnonkuitua tuon pahamaineisen akryylin rinnalla. Jos suhde on puolet ja puolet, ollaan jo aika kestävän materiaalin äärellä. Varsinkin villa nyppääntyy ja ohenee herkkyyttään helposti, jolloin akryyli estää sitä hajoamasta. Kannattaa siis kurkata jokaisen ostoksen kohdalla sinne materiaalilappuun ja miettiä vasta sitten, tuleeko tämä tuote kestämään käyttöä.
Edullisten vaateketjujen joukossa on monesti todellisia materiaalihelmiä. H&M:n, Mangon tai vaikkapa Zaran valikoimista saattaa löytyä hyvällä tuurilla edullisia ja kestäviä sekoiteneuleita. Jo parilla kympillä voi itselleen lunastaa palmikkoneuleen, jossa on sekä villaa että angoraa jonkin synteettisen tukikuidun ohella. Ja jos talven kylmyys halutaan selättää, ovat luonnonkuidut synteettisiä lämmittävämpiä. Ja lämmittävyyttä tuo jo 10–20% villaa sisältävä sekoite.
Polyesteri on myös hyvin yleisesti käytetty keinokuitu. Monet silkkipaidan näköiset puserot Zaran, Vero Modan ja Mangon valikoimissa eivät suinkaan ole aina silkkiä vaan juuri polyesteria. Se on hieman hankala materiaali, sillä se sähköistyy todella helposti ja toisaalta sen hengittävyys on melko huono. Kesähelteillä ei siis kannata verhoutua hiostavaan polyesteriin eikä toisaalta myöskään talvipakkasilla, jolloin kuitu liiskaantuu ihoon kiinni ja saa hiukset lentämään. Sähköisyyden saa aina hajotettua kosteudella eli kangasta voi käsitellä kostein käsin tai vaikkapa varovasti käsirasvan tai huuhteluaineen avulla viedä sähköisyyttä pois. Polyesteripaidat ovat kuitenkin huomattavasti edullisempia kuin silkkipaidat, joten kannattaa huomioida nuo kiiltävän keinokuidun huonomman ominaisuudet jo ostovaiheessa ja hyväksyä ne, jos silkkiin ei halua eurojaan uhrata.
Housuissa kannattaa tietysti katsoa materiaalilappusta myös. Jos housuissa tai farkuissa on elastaania 1-2 %, tulevat ne venymään käytössä. Tällaisissa pöksyissä suositellaan otettavaksi aina mahdollisimman pieni koko, jotta housut eivät venähdä käytössä heti.
Kengissä huolto ja materiaali ovat todella tärkeä osa niiden käyttömukavuutta. Nahkaa kannattaa suosia, sillä se ei hiosta jalkoja kuten keinonahkaiset kengät. Nahka tulee aina suojata ennen ensimmäistäkään käyttökertaa. Ensin nahka käsitellään nahanhoitoaineella (Woly, Kiwi, yms.), jotta se ei ole kuivuuttaan altis kosteudelle ja lialle.Sen jälkeen pintaan suihkitaan kosteussuoja, joka on aivan ehdoton, jollei halua sadetahroja tai loskaroiskeita ikuistetuiksi pitkin korkoa ja vartta. Nuo toimivat yhdessä loistavasti, ainakin omat saappaani ovat huollon vuoksi kuin uudet, vaikka millaisessa sohjossa niillä tarpoisi. Useimpia tuotteita voi käyttää moniin eri pintoihin, niillä voi jopa suojata laukkuja ja muita materiaaleja ja tekstiileitä. Kannattaa siis valita tuotteet, joita pystyy hyödyntämään monissa huoltotoimenpiteissä. Mokkanahka vaatii myös mokkakiven, jolla saa kuluneen pinnan pois ja alta uuden mokkapinnan. Mokkaa pitää suojata yhtälailla, sillä se on erittäin herkkä materiaali mutta oikein suojattuna kestävä ja kaunis. Kiiltonahan hoito vaatii omat tuotteensa, se ei käyttäydy kuten tavallinen nappanahka. Korkolaput pitää uusia ennen kuin ne hajoavat tai koron piikki tulee näkyviin. Kannattaa aina huoltaa kaikki kengät ennen niiden siirtämistä talvi- tai kesäteloille. Huoltolistalla ovat korkojen katsastus, kunnollinen puhdistus ja sisälle vielä jokin tuki (esimerkiksi sanomalehtipaperia tukemaan kengän muotoa) ja siirto säilytykseen. Näin siistityt kengät on taas mukava ottaa seuraavana kautena käyttöön.


Vaatehuollon tärkeimmät
 • Älä jätä vaatteita lojumaan rutussa ympäriinsä. Siirrä ne aina paikoilleen vaatekaappiin tai pyykkikoriin
 • Noudata pesuohjeita ja pese vain samanväriset vaatteet yhdessä
 • Vältä kuivausrumpua, jos se suinkin on mahdollista. Turha käsittely nypyttää vaatteita helposti
 • käytä hyviä henkareita, joissa ei ole saumoja tai muutakaan terävää osaa, joka voisi vaurioittaa vaatetta
 • Käytä nyppyyntyneihin vaatteisiin nukkaleikkuria. Näitä valmistaa ainakin OBH Nordica ja hinta on 10 euron luokkaa.

 • Suojaa nahkasaappaat ja nahkalaukut suojasuihkeella sateelta ja muulta ulkoiselta vahingolta
 • Käytä mahdollisimman paljon henkareita vaatteiden säilytykseen ja viikkaa vain sellaiset vaatteet, jotka eivät rypisty
 • Pese aina säilytykseen menevät vaatteet ennen niiden pakkaamista pois
 • Tuuleta vaatteita ja muista pestä myös takit ja muut päällysvaatteet sekä pesua kestävät asusteet säännöllisesti
 • Säilytyksessä oleviin laukkuihin kannattaa laittaa vaikka tyyny sisälle, jotta ne säilyvät ryhdikkäinä eikä nahka rypisty
SHARE:

4 comments

 1. Tykkäsin tästäkin postauksesta! Tuli monta hyvää muistutusta vaatehuollosta. Pitäisi käydä taas läpi kaikki nahkalaukut ja -kengät hoitoaineilla. Sen olenkin ottanut jo tavaksi, että aina kauden vaihtuessa huollan säilytykseen menevät tavarat, on kiva ottaa esim. puhtaat talvikengät taas loppusyksystä käyttöön.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, säilytyksestä on aina kiva kaivaa hyväkuntoiset, huolletut releet :)

   Delete
 2. Siis aivan huippupostaus! Itse olen aina niin pihalla noiden materiaalilappujen kanssa, mutta nyt sain monta hyvää vinkkiä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, että tästä on hyötyä :) Tärkeitä asioita järkevän kulutuksen kannalta :)

   Delete

Kiitos kommentistasi, piristit sillä päivääni!
Thank you for your comment, it made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig