June 18, 2013

MÄNTYPORTAAT VALKOISIKSI

Silloin kun maaliskuussa ostimme tämän kotimme, oli päivänselvää, että alkuperäiskunnossa oleva lakattu mäntyportaikko tulee saamaan uuden ulkoasun saman tien. Pintaremppaa ja useamman päivän maalaushommia tehdessä tuli kuitenkin sellainen perinteinen maalausähky ja päätimme siirtää portaikon ammattilaisen hoideltavaksi. Luin paljon tietoa ja kokemuksia aiheesta ja päädyttiin vähän venyttämään aikataulua kesään, jolloin jatkuva tuuletus olisi mahdollista. Viime viikolla homma sai vihdoin alkunsa ja loppunsa ja nyt ovat portaat puhtaanvalkoiset.
Muutos on melko massiivinen, sillä eihän noista mäntyportaista saa kauniita millään maskeerauksilla tai sisustuselementeillä eli tämä maalaaminen oli aivan pakollista. Tyytyväinen olen, joskin nyt tekisin homman itse. Tekisin siksi, että tulos olisi vähintäänkin samanlainen ja toisaalta olisimme maalanneet vuoropäivinä jokatoisen askelman, jotta yläkertaan olisi voinut kulkea koko ajan. Ihan pikkuisen harmittaa mutta ainakin nyt on tämä iso työ pois päiväjärjestyksestä.
Portaikon alla on ulkovaatekaappi, sillä eteisemme on melko pieni ja kengillekin siellä on tilaa vain vähän, joten lisäsäilytystilana on melkein pakko pitää tuota Ikeasta ostettua vaatekaappia. Sen sijaan alun perin tuolle takaseinälle äkkiseltään heivattu senkki sai porrastiimellyksessä uuden paikan olohuoneesta, johon se sopii niin mielettömän hyvin, etten tajua, miten emme ole edes viitsineet kokeilla sitä aiemmin. Portaikon alle tuli sopiva soppi, johon laitettiin tuoli ja korkea maljakko oksineen. Ajattelin sujauttaa sinne lampaantaljan vielä syksyn lähestyessä.

Ennen maalausta portaat näyttivät tältä, kun pinta oli jo hiottu rikki:Ja lopputulos näyttää tältä! Puhtaanvalkoinen ja erittäin kivastivaloa pimeään aulatilaan tuova pinta on sata kertaa kellertävää mäntyä parempi!
Tässä vielä työvaiheet kiinnostuneille:
 • kunnollinen, kaiken huomioonottava suojaus
 • hionta. Hiontapölyä on ihan jokaikinen paikka täynnä, vaikka kuinka ovet pitäisi kiinni ja muut suojaisi pahvein. Ei auta. Hionnassa kannattaa käyttää järeää hiontakalustoa ja ehdottomasti teollisuusimuria, joka imee jatkuvasti hiontapölyä. Muuten pölyä tulee olemaan nurkissa tästä ikuisuuteen.
 • Siivous ja uudelleen suojaus
 • Portaiden pesu maalipesulla ja kunnollinen kuivaus
 • Maalina Betolux. Jotkut suosivat Betolux akvaa, meille sanoi sekä maalari että maalimyyjä, ettei se kestä kovinkaan kauaa hyvänä. Tavallinen Betolux kuivuu hitaasti. Askelkuiva se on on vuorokauden kuluttua maalauksesta, lopullisen kovuutensa se saa kuukaudessa. Maalausvälineinä pieni superlon-tela ja pensselit
 • Maalaus kannattaa aloittaa ylhäältä, ensin kaiteet ja puolat, sitten askelmat. Jos yläkertaa haluaa käyttää maalausprosessin aikana, kannattaa maalata vain jokatoinen askelma yhtenä päivänä ja loput seuraavana.
 • Betolux vaatii 2-3 kerrosta, jotta se on todella peittävä
 • Kuukauden ajan on vältettävä kengillä kulkemista ja terävien kulmien osumista portaisiin tai kaiteisiin
 • Betoluxiin on mahdollista saada liukuestemaalia, jota meilläkin on rajatun alueen verran joka askelmalla
Jos herää kysymyksiä, vastailen mielelläni!
SHARE:

28 comments

 1. Replies
  1. On se kyllä aika iso ja näyttävä ero vanhaan :) Kiitos!

   Delete
 2. Ihanat valkoiset portaat :) Maali tekee kyllä ihmeitä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eikö teekin? Nyt on hirveä himo päästä maalaamaan olohuoneen seinää. Tuo portaikon vastainen valkoinen seinä saikin jo kevyen kuviotelamaalauksen, jonka ansioista pinta näyttää hopeanhohtoiselta betonilta. Silläkin sai aulaan lisää mielenkiintoista katsottavaa :) Maali on siis ystävä ;)

   Delete
 3. Hei meillä on ihan sama projekti edessä juhannuksen jälkeen! Kiitos siis vinkeistä. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Oi, tsemppiä hurjasti prokkikseen! Meinaatteko tehdä itse vai teettää työn? Kiva, että tästä kirjoituksesta oli teille hyötyä :)

   Delete
 4. Muutos on kyllä todella mahtava! Hyvältä näyttää! Kiitos näistä vinkestä.

  ReplyDelete
 5. Wau, kylläpä näyttää hyvältä! Valkoisina nuo portaat ovat kyllä paljon kauniimmat mielestäni, ja tuovat lisää valoisuuttakin:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin tuovat, ehdottomasti :) Kyllä tuo lakattu männynsävy kuulu menneisyyteen, taisivat olla 80-luvulla kuumaa kamaa ;)

   Delete
 6. Todella onnistunut muutos! Kannatti ehdottomasti toteuttaa. On niin paljon kevyemmämmän näköiset rappuset ja valoisampi aulatila. :) Looking good!
  Kaappi, tuoli ja maljakko sopii tuonne tosi hyvin. Olen noita samoja hopeisia heiniä haaveillut itsellenikin. :)

  ReplyDelete
 7. I-ha-nat portaat!!! Ero on mieletön. Kyl mäntypuiset portaat on ihan so last season. :-) Kyl teitin ny kelpaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos :) Kyllä todella kelpaa, ei tule ikävä mäntypintaa ;)

   Delete
 8. Paljon parempi lopputulos! :)

  ReplyDelete
 9. Tulipas hyvä lopputulos, näyttää paremmalta mustakin tuo valkea:)!

  ReplyDelete
 10. Näyttää kivalta, en ollut kuullukaan mistään liukuestemaalista... meillä jouduttiin laittamaan mustat liukuesteteipit, kun hämärässä oli vaikea erottaa, mihin porras aina päättyy ja seuraava alkaa, ja tuli sellaista haparointia yöaikaan, että en halunnut ottaa vauvan kanssa riskiä.

  T. Blogikierroksella oleva Kiia :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Kiia :) Juu, liukuestettä saa monessa eri värissä, meillä ihan sama sävy kuin portaissa muutenkin. Liukuesteet nauhaversiona tuossa alkujaan olikin ja sellaiset oli tarkoitus laittaakin, tosin vaaleanharmaina mutta kokeiltiin nyt tätä maalia :)

   Delete
 11. Kiitos vinkeistä! Meillä on ihan samanlaiset portaat :) Ne on jo kertaalleen entisen omistajan toimesta maalattu valkoiseksi, mutta työnjälki ei ole kovin hyvä.. Ne on maalattu siveltimellä. Meidän on nyt tarkoitus maalata ne uudelleen joten tämä oli kivan ajankohtainen aihe. Meillä on sellaista huopamattoa nuo askelmien "päälliset" joten kulkeminen yläkertaan ei ole ongelma.. Onko tuo Betolux muuten kovin voimakkaan tuoksuista?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi anteeksi, ihan meni ohi tämä viesti! Se viimeistely käsittääkseni pitääkin tehdä siveltimellä telauksen jälkeen. Toki työnjälki on aina tekijästä kiinni, vaikka pelit ja pensselit olisivatkin kunnossa ;) Normi-Betolux on voimakkaan tuoksuista MUTTA ei missään tapauksessa niin paha, mitä itse pelkäsin. Näin kesällä on helppo tuulettaa enkä kyllä kokenut tuota tuoksua mitenkään ongelmalliseksi. Eli reilusti pihaovet auki maalauksen ajaksi ja loppupäiväksi myös ja se riittää. Ei muuta kuin suti heilumaan, ja hei, tule sitten ihmeessä kertomaan, miten teillä homma meni :)

   Delete
 12. Hei, te teitte sen! :) Ihan mahtavaa. Hieno lopputulos!
  ps. Nyt mä ryhdistäydyn tässä sun blogin seuraamisessa ihan tosissani! Mus!

  M-J

  ReplyDelete
  Replies
  1. Håhåå :) Tai siis ei me tehty, vaan ihan palkattu setämies ;) Ja kiva nähdä sua täällä, toivottavasti pian livenäkin? :)

   Delete
 13. Upeat portaat! Meillä sama projekti edessä. Saanko kysyä mikä firma tämän toteutti ja paljonko se maksoi? Kiitos!

  ReplyDelete

Kiitos kommentistasi, piristit sillä päivääni!
Thank you for your comment, it made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig