August 14, 2013

IITTALA-TARRA: JÄTETÄÄNKÖ VAI OTETAANKO IRTI?

Ostin vihdoin pitkällisen mietinnän ja teidän suosituksienne jälkeen meille kaksi Iittalan Essence-punaviinilasia. Voit lukea lisää mielenkiintoista kommenttiboksipohdintaa astioista täältä. Oli tarkoitus hankkia valkoviinilasit mutta sitten ajattelin, että isommilla laseilla on varmasti enemmän käyttöä, sillä niistä voi toisaalta juoda myös valkoviiniä (joo, nyt siellä varmasti muutama viiniharrastaja pyörtyi mutta parempi valkkaria punkkulasista kuin toisinpäin, eikö?) ja muiden juomien kohdalla valinnanvara on rajaton.

Pyörittelin oston jälkeen laseja lapsellisella innolla kätösissäni ja silmäni ohjautuivat jatkuvasti Iittalan hehkuvanpunaiseen i-tarraan. Kävin kerran erään Iittala-hullun ystäväni kanssa keskustelua siitä, pitäisikö tarrat jättää tuotteisiin vai ei. Ystäväni oli kovasti sitä mieltä, että ne ovat osa designia ja niitä tulee varjella ja mahdollisuuksien mukaan jopa liimata takaisin, kun ne tiskatessa irtoavat. Itse pelkistetyn estetiikan ystävänä ja käytännöllisyyden puoltajana olen taas vahvasti sen kannalla, että tarrat otetaan ainakin astioista heti pois, jotta lerpattavat tarralappuset eivät tuki tiskikonetta, joudu ruuan mukana ruokatorven seinämään, liiskaudu kiinni toisiin astioihin tai kerää itseensä ties mitä ruuanjämiä muista tiskeistä. Jos Iittalan sivuja tutkii, ei heidän kuvissaan ole missään tarroja kiinni eli käsittääkseni tarra on vain osoitus siitä, ettei tuotetta ole käytetty mutta ettei tarramerkki kiinteästi siihen kuulu, sillä muutenhan tuo punainen i olisi maalattu osaksi lasia tai lautasta, eikö vain?
Mitä te olette mieltä? Pidetäänkö teillä i-tarrat kiinni vai irrotetaanko ne samalla, kun tuote puretaan paketistaan?
SHARE:

30 comments

 1. Tuikuissa tarrat ovat paikoillaan mutta astioista ne poistetaan täälläkin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuikuissa tarrat täälläkin :) Käännän ne kyllä aina poispäin näkyvistä.

   Delete
 2. Hih, mä taas hankin pari vuotta sitten Essencen valkkarilasit yleisviinilaseiksi, koska koin ne punkkulasit liian isoiksi. Eli mulla on vain niitä valkkarilaseja, mutta juon niistä sekä punaista että valkoista viiniä. Kuoharilasit ostin keväällä samaa sarjaa. Ai että kun rakastan Essencen muotoa! Kovin ahkerassa käytössä ne lasit eivät meillä ole, mutta hyvin ovat kestäneet. Olen toki ihan hullun tarkka ja varovainen niiden kanssa. Pesen ne koneessa.

  Mun mielestä i-tarra ei kuulu astioihin ja nypinkin ne aina ensimmäisenä pois. Musta ne ovat rumat ja epähygieeniset, enkä tajua, miten ne jonkun mielestä pitää säilyttää astioissa. :) Keräilyarvon kannalta ymmärrän tarran, jos astia on käyttämätön.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha :D No joo, ovat nuo punaviinilasit aika hehtaarikipot, miltei puoli litraahan ne vetävät ;) "Lasillinen" saa siis uuden merkityksen :D

   Ajattelin kerätä koko sarjan Essenceja pikku hiljaa. Ensin nuo punaviinilasit ja skumppalasit ja viimeiseksi valkkarilasit. Punaviini vaatii enemmän tilaa kuin valkoviini, joten siksi se tarjoillaan isommasta lasista. Valkoviini taas ei reagoi samalla tavalla ilman kanssa, joten sitä voi periaatteessa juoda millaisesta lasista vain. Näin perustelin tämän oston, vaikka itse juon aniharvoin punaviiniä ;)

   Delete
 3. Olen jostain lukenut, että tarrat jättämällä "pröystäilee" sillä, että nämä ovat Iittalaa. Useimmiten se on aivan turhaa, koska ihmiset tunnistavat Iittalat Iittaloiksi ilmankin. Eli tarrat olisi hyvä irrottaa. Ennen tuon tekstin lukemista pidin itsekin tarroja laseissa yms, mutta nykyään irrotan, koska eiväthän ne tosiaan kovin mukavat ole käytössä ja loppujen lopuksi näyttävät aika rumilta. Eli pois vaan ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, kyllä ihmiset tunnistavat nuo, jos se siitä nyt jollakulla on kiinni ;) On kyllä outo syy. Jotenkin ajattelin, että tarraa voi pitää siihen Iittala-designiin kuuluvana mutta että se on merkki siitä, että tavara on Iittalan... Noh, joo. Hassua :)

   Ja itse asiassa yhdellä tuttavalla meni tiskikone tukkoon ja kun korjaaja sen fiksaili kondikseen, sai tuttava hirveät läksytykset poistoputken suulta löytyneistä I-tarroista, jotka olivat irronneet tiskikoneen pörräyksessä ja ilmeisesti jopa aiheuttaneet kyseisen tukkeutuman :/

   Delete
 4. Mua tarrat ei häiritse eli en niitä nyppäile irti, mutta en myöskään varjele niiden kiinnipysymistä. Aika useinhan ne parin pesun jälkeen irtoaa itsestään. Mielenkiintoista, että tästäkin on näin monta eri näkemystä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, nämä tällaiset jutut ovat ihan parhaita keskustelunaiheita, parhaimmillaan toisistaan eroavat mielipiteet ovat lopulta kiihkeitä palopuheita ;)

   Delete
 5. Mulla on ollut nyt Iittalan kahvikipot käytössä muutaman kuukauden ja tajusinkin, että olen ne tarrat siihen jättänyt..hyvin näköjään päivittäisessä astianpesukonepesussa ovat pysyneet ;)

  ReplyDelete
 6. Tässä ei taida oikeaa vastausta olla, ainoastaan kaksi eri koulukuntaa ;) Jossain olen nähnyt keskustelua ihan asiantuntijoiden kesken, eikä siinäkään mitään oikeaa tapaa ollut antaa. Mä en irrota tarroja, mutta en myöskään liimaile takaisin (todellakaan!) jos irtoavat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä :) Toisaalta olen itse niin käytännön ihminen ja hyvinkin neuroottinen, että soimaisin itseäni loputtomiin, jos astioihin jätettyjen tarrojen vuoksi tiskikone menisi tukkoon ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaisi jonkin vesivahingon tiskikonevesien tursuessa ulos lattialle ;) Visuaalisesti asia on varmasti se ja sama mutta entäpä tarroihin liimaantuneet ruuantähteet, irtoaminen putkistoon yms., eikö nuo seikat kuitenkin puhuisi irrottamisen puolesta?

   Delete
 7. Meillä revitään tarrat saman tien pois, eivät mielestäni sovi lasiin tai astiaan, kyllähän kaikki Iittalan tuntee,

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minustakin ne ovat astioissa vähän hassusti juuri siinä kohdassa, josta juodaan tai syödään.

   Delete
  2. Mä en aikanaan asiaa edes ajatellut, mutta mieheni repi ne saman tien pois mumisten, et nää on ihan jyskyn näköiset :)

   Delete
 8. Mä oon pitänyt Teemoissani tarrat, ja ne pysyikin monta vuotta, mutta sitten kun yksi lähti niin revin kaikki irti :D Omasta mielestäni tarra kuuluu jättää astioihin joita ei ole ikinä käytetty, eikä niitä ole hommannutkaan käytettäväksi, vaan jälleenmyyntiarvon perässä. Silloin arvo nousee ja ostajakin saa uuden tuotteen mitä hakikin. Kun käytetään niin tarra pois, jolloin ostajakin tietää ettei osta uutta.

  ReplyDelete
 9. Mun käsittääkseni tarrat pidetään vain "arvolasiesineissä", kuten Mariskooleissa. Lautasissa ja mukeissä ei missään nimessä. Minullakin on osassa viinilaseista yhä tarrat, ja olen myös miettinyt kuuluuko ne niihin. Tuikuistakin olen repinyt surutta tarrat irti, nehän on muutenki niin pieniä että tarra pomppaa esiin :D

  ReplyDelete
 10. Mä en tarroja pois ole repinyt, ovat saaneet lähteä sitten kun ovat lähteneet. Mitään hygieniaongelmia en ole niistä kyllä kokenut, ei niihin mitään ole jäänyt pesun jäljiltä. Enkä kyllä pelkää tiskikoneenkaan tukkiutumisen puolesta, siellähän on se pestävä siivilä sitä varten, että kerää roskat. Mutta tosiaan sitten kun ovat lähteneet, niin en asiaa ole murehtinut. Kotikotona on juhlakäytössä eräät lasit, joissa tarrat ovat olleet jostain 80-luvulta saakka ja pienenä varsinkin ajattelin, että sen tarran kuuluu olla siinä lasissa. Mutta eipä niissäkään enää taida monessa tarraa olla, mutta pysyivät kuitenkin pitkään, koska laseja pestiin vain käsin.

  ReplyDelete
 11. Hauska keskustelunaihe! Mielestäni arrat kuuluu ottaa pois!!! Hesarin Kysy siskolta -palstalla joku kyseli viime vuoden puolella samaa ja vastauksessa verrattiin tarrojen jättämistä siihen, että esimerkiksi design-huonekaluun jätettäisiin hintalappu kiinni, jotta muut osaisivat antaa tuotteelle ansaitsemansa arvon :D Mielestäni osuva vertaus, olen itsekin samalla kannalla. Olen poistanut tarrat omista Iittalan astioistani, mutta jokusessa taitaa olla jäljellä vielä, koska eivät ole kevyellä raaputuksella lähteneet pois. No eipä ole niin vakavaa, aika hoitanee homman :P

  ReplyDelete
 12. Meillä juodaan myös valkoviiniä (ja myös sitä punaista) juuri noista punaviinilaiseista ihan vain sen takia, kun ne miellyttivät esteetikon silmää huomattavasti enemmän kuin ne pikkuiset valkkarilasit. Muotoilu pääsee paremmin esille isommassa. :)
  Ja mitä tarroihin tulee niin ehdottomasti pois. Olen aivan samaa mieltä, että jos Iittalaa kuvaava i -merkki olisi tarkoitettu pysyväksi olisi se vedetty leimalla tms. lasin kylkeen. Huonosti pysyvä kirkuvanpunainen tarra lasin tai mukin reunassa on jotenkin inha. En jättäisi mitään muitakaan merkkitarroja kiinni astioihin. En tosin välitäkään tunnistetaanko jokin Iittalaksi tai miksikä ikinä, saati jälleenmyyntiarvoja. Hyvä pointti kyllä tuo ettei Iittalan omissakaan kuvissa noita tarroja ole, enpä ole pannut asiaa ennen merkille. Mutta niissä varsinkaan ei kirkuvan punainen tarra näyttäisi kovinkaan hyvältä.
  Ei varmasti oikeaa tai väärää vastausta, mutta vahvoja mielipiteitä. :)

  ReplyDelete
 13. En ala mitään tarroja irrotella, tiskatessahan ne kumminkin irtoaa. ;)

  ReplyDelete
 14. Mielestäni tarrat kuuluu ehdottomasti ottaa pois, muutenhan ne olisi maalattu lasin/ posliinin pintaan... ihan niinkuin itsekin totesit. Nehän on tarrat, vähän kuin takuu aitoudesta osto hetkellä. Itse en kyllä tykkääpitää edes tuikuissa, mariskoolissa ym. niitä tarroja, pois vaan :)

  ReplyDelete
 15. Itse olen ottanut laseista sekä muista astioista tarrat pois ennen käyttöönottoa. Tuikuissa taitaa merkit kuitenkin olla paikoillaan. Ja vaikka tarrat irroittaa, viinilasin jalassahan on edelleen "kaiverrettuna" iittala merkki.

  Ja kuten jo mainitsit, yksi lasillinen saa näiden punaviinilasien kanssa uuden merkityksen! ;D

  /M

  ReplyDelete
 16. mä en ota koskaan pois. kuluu itsestään jos kuluu mutta muuten näyttää kivalta :)

  ReplyDelete
 17. Ähh lasi on itsessäänkin niin kaunis että pois vaan turhat tarrat. En tosin mitenkään intohimoisesti niitä poistele, mutta turhia mielestäni.

  ReplyDelete
 18. Ehdottomasti pois. Ei mitään tarroja jätetä laseihin ja astioihin. Tarrat laseissa alkavat kuitenkin jossakin vaiheessa repsottamaan ja tekevät lasin jotenkin likaisen näköiseksi.

  ReplyDelete
 19. Munki mielestä pois joskushan tarra on laitettu ihan vinoonkin astioohin ! Ja mitä tuohon paripostausta aikasempaan patukka kampaukseen tulee niin kokeileppa tehä melkein kuivaan tukkaan hyvät aineet pohjalle ja noin 3-5 patukkaa isoilla osioilla ja kuivaks ehkä märkälakkaa viä nii vola ;)

  ReplyDelete
 20. Noista tarroista vielä vähän. Vintage-markkinoilla alkuperän osoittaminen keräilyharvinaisuuksien osalta on eduksi. Käyttötavarasta tai kulutustavaroista puhutaan kun juomalasi on teemana. Essence-lasin alkyperämerkinta on lasin jalkaosaan etsattuna eikä lähde kulumallakaan.
  Laadukas lasi kertoo itsessään että kestää tarkankin tutkinnan. Merkeillä pröystäily on moukkamaista. Samaa kuin miesten puvun takinhihamerkit vrt unohtunut hintalappu hihansuussa.
  Tämän kirjoitti ikämies, aiheesta kinattu vaimon kanssa aikanaan. Niin, ollaan edelleen yhdessä, tarrat lähti kyllä laseista.

  ReplyDelete

Kiitos kommentistasi, piristit sillä päivääni!
Thank you for your comment, it made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig