September 27, 2013

VUITTON PATINA

Ajattelin tehdä teille pienen katsauksen omasta mielestäni varsin mielenkiintoiseen aiheeseen eli Louis Vuitton -laukkujen vachetta-nahkaosien patinoitumiseen. Monesti minultakin on kyselty nahkaosien suojaamisesta ja tummumisesta, joten kokosin yhteen muutamia asioita nahan luonteesta ja sen hoidosta. Alempana on myös vertailukuvaa vanhan, jo melko patinoituneen nahan ja uuden, vielä vaalean nahan välillä.
 
  
 
Yllä on kuvia todella paljon käytetystä Eva-laukustani, jonka olen ostanut Vuittonilta kolme vuotta sitten vuonna 2010. Se on ehdottomasti kaikkein käytetyin laukkuni ja keikkuu olallani miltei joka päivä. Ensimmäisessä kuvassa voi huomata hihnassa värieron, joka tuli siitä, kun rantapäivänä onnistuneesti lojuin juuri uimasta tulleena hihna selkäni alla, jolloin kaunis tasainen patina sai pienen kosteusvaurion. Se ei kuitenkaan haittaa minua laisinkaan, sillä pidän siitä, että laukku näyttää pidetyltä. Muutenkin arvostan laukussa kuin laukussa sen helppokäyttöisyyttä enkä todellakaan halua varoa sitä joka käänteessä. Evassani on kuitenkin jo paljon muitakin käytönjälkiä, joista kuvia alempana. 
 
Tästä kuvasta näkee hyvin eron suhteellisen uuden ja erittäin patinoituneen vachetta-nahan välillä. Vasemmalla on tämän vuoden maaliskuussa ostamani Vuittonin Artsyn kahva ja sen vieressä Evan pitkä hihna. Artsykin on päässyt jo lukuisia kertoja olalleni ja sen patinoituminen on jo hyvässä vauhdissa. Usein saan kyselyitä siitä, miten käsittelen noita nahkaosia uutena ja suihkinko niihin jotain suoja-ainetta, jotta pinta ei mene likaiseksi. Ei, niin en tee eikä niin saakaan tehdä. Vachetta-nahka on käsittelemätöntä, tavallaan raakaa nahkaa, jonka pinta on erittäin herkkä lialle ja naarmuille tuoreeltaan. Sen vuoksi tärkein käsittely, jonka tälle nahalle voi antaa, on sen valohoito eli nahkaosien on saatava ominaisrasvansa pintaan valon avulla ja rasvan tehtävä on luoda pintaan suojaava kalvo. Eli heti uuden vachetta-nahkaa sisältävän laukun oston jälkeen ennen sen käyttämistä on hyvä pitää laukku muutamia päiviä hapettumassa ja näyttää sille joko keinovaloa tai luonnollista auringonvaloa. Omaa Artsyani seisotin viikon verran tavallisessa sisävalossa. Sen jälkeen nahka on suojannut itse itsensä ja on valmis käyttöön!
 
 
Nahkaan ei siis saa eikä tarvitse suihkutella mitään. Puhdistaa sitä toki voi ja siihen kannattaa hakea vinkit suoraan Vuittonin asiantuntevilta myyjiltä. Canvas-pintaa sen sijaan voi puhdistaa ihan vedellä tai jos lika on tiukassa, voi pinnalle näyttää niin sanottua ihmesientä, jolla eräästä canvas-pintaisesta laukustani lähti jopa maalitahrat. Kyllä! Canvas-laukkuja moititaan muovilaukuiksi ja monet ihmettelevät, miksi joku hassaa rahansa mieluummin tähän muoviin kuin aitoon nahkaan. Molemmissa on toki puolensa mutta tämä coated canvas eli päällystetty kanvaasi ei käytössä häviä nahalle laisinkaan. Sen helppohoitoisuus ja kestävyys ovat aivan omaa luokkaansa. Nahkalaukut saavat olla läpivärjättyjä, paksua, yhtenäistä nahkaa olevia ja pintakäsiteltyjä, jotta niiden kanssa saa olla yhtä huoleton kuin canvas-laukkujen. Tiedän tämän valitettavasti kokemuksesta, niin monta kertaa kalliitkin pintavärjätyt ja kerrosnahkaiset nahkalaukut ovat aiheuttaneet pettymyksen.
 
 

 
 
Kuten ylläolevista kuvista voi havaita, on päivittäinen Evan käyttö nähtävissä niin nahka-, metalli kuin canvas-osistakin. Kyselin Vuittonilta, miten helppo homma olisi korjata laukku ja se ei kuulemma ole kovinkaan isotöinen juttu. Niinpä jossain vaiheessa, ehkä parin vuoden päästä, tämäkin pikkuinen laukku saa itselleen Ranskanmatkan korjausta varten ja uudet nahkaosat sekä toisen päädyn canvas-osan, joka on kulunut reunoistaan. En voisi enempää kehua tätä tilaihmettä, sillä korjausmahdollisuuksien vuoksi se on ikuinen, jos niin vain haluaa.

SHARE:

9 comments

 1. Tuo patinoituminen on kyllä jännä juttu. Minua häiritsee niin, kun jouduin käydä korjauttamassa Speedyni vetoketjun vetimen, ja tuo vedinhän on nyt täysin eri sävyinen kuin muut patinoituneet nahkaosat. Noh, ajan kanssa.. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. hah :) Kyllä se siitä äkkiä patinoituu. Voithan rasvata sitä vaikka oliiviöljyllä, niin se tummunee hetkessä? Kokeilu omalla vastuulla tosin ;)

   Delete
 2. Olen juuri hankkimassa canvas speedya nii voisitko kertoa hiukan tarkemmin tuosta valohoidosta :). Esim. Missä pidit laukkua ja onko sulla kokemusta kumpi on parempi; keinovalo vai luonnonvalo :). Ja valoa ei varmaankaan tullut yötä päivää?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi vitsit, onnea tulevasta laukkuhankinnasta, sinullahan on pian klassikko hallussa :) Itse pidin ihan vain sisällä pöydällä, päivällä se sai luonnonvaloa ja ilta-aikaan keinovaloa. Tärkeintä on se, ettei laukkua ota ihan heti käyttöön, jolloin rasva ei ole vielä noussut suojaksi pintaan. Pidä siis vaikka muutama päivä yöpöydällä tai voi laukun viedä aurinkoisella säällä parvekkeelle tai pihallekin suoraan auringonvaloonkin.

   Delete
 3. Kiitos tuosta maalivinkistä! Saitko siis ihmesienellä maalin pois? Itsellä roiskui maalit vuittonille viime viikonloppuna :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä vain, niin ihmeelliseltä kuin se kuulostaakin :O Pieniä pisaroita valkoista maalia oli yhden Speedyni päädyssä mutta ne lähtivät, kun hiukan ihmesienellä hankasi. Ja itse canvas ei ollut millänsäkään siitä. Toivottavasti saat laukkusi kuntoon, tule kertomaan, jos sait tahrat pois!

   Delete
 4. Itselläni on muutama LV canvas laukku ja ovat kyllä aivan omiaan lasten kanssa elellessä - ei tarvi varoa! Seuraavaksi hankin nahkaisen LV:n, ja kestävyyttä arvostan... Epi-nahka taitaa olla kestävin vaihtoehto. Harmi vaan, kun mallivalikoima on sitten melko pieni. Balenciagan laukuista tykkäisin, mutta niin ohut nahka ei ole minun mieleeni

  ReplyDelete
 5. Mä en muistanutkaan,että tuo nahka on noin vaalea aluksi :) Itse tykkään patinoituneesta ja pidinkin Totallya auringossa alussa,oli varmasti näky kun makasin parvekkeella laukun kanssa :D

  ReplyDelete
 6. Mä olen puhdistanut omia laukkujani satulasaippualla ja hoitanut mehiläisvahalla. Eikä ne ole siitä miksikään menneet.

  ReplyDelete

Kiitos kommentistasi, piristit sillä päivääni!
Thank you for your comment, it made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig