September 16, 2015

TÄYDELLINEN VAATEKAAPPI / ITSELUOTTAMUSItseluottamuksesta puhutaan paljon, sen sanotaan olevan kaikkia kaunistava tekijä. Jos kuitenkin otamme faktat tiskiin ja tarkastelemme niitä raatorehellisesti, voimme huomata itseluottamuksen olevan hyvin monisyinen vyyhti ominaisuuksia, jotka jokaiselle merkitsevät eri asioita. Joskus itseluottamusta uhkuvaa saatetaan pitää jopa ylpeänä tai itseriittoisena, joskus itseluottamus on hyvin piilossa hillityn kuoren sisällä. Itselleni itseluottamus on asia, jota yritän kehittää joka päivä. Minulle se on sitä, ettei pyytele anteeksi olemassaoloaan, hyväksyy itsensä juuri sellaisena kuin on eikä ota omia virheitään, saati muidenkaan niin vakavasti. Itseluottamus on minulle ennen kaikkea sitä, ettei yritä olla kukaan toinen, vaan on rehellisesti kaikkine ominaisuuksineen oma itsensä.

Löytyykö se itseluottamuksen rakennusaine sitten vaatekaapista? Ei. Mutta sopiva habitus voi auttaa tuntemaan olonsa hyväksi ja mukavaksi, jolloin itseluottamus kasvaa kuin itsestään. Pelkät vaatteet eivät kuitenkaan ole ratkaisu kaikkeen ulkoisten itsetuntoavujen hyödyntämiseen. Ryhti, hymy, ja kohtelias, ystävällinen käytös ovat asioita, joita yksikään henkarilla roikkuva riepu ei voi korvata tai vastata. Se voi täydentää niitä mutta nämä ulospäin näkyvät tekijät painivat omassa luokassaan. Loppujen lopuksi ihminen muistetaan ihan muiden asioiden kuin hänen vaatevalintojensa perusteella. Siispä on fiksua alkaa myös itse näkemään itsensä muuna kuin henkarina vaatteille. Pukeutuminen voi tukea oman identiteetin esille tuomista mutta se ei sitä yksinään tee.

Ensimmäinen askel kohti täydellistä vaatekaappia on oman epätäydellisyyden hyväksyminen. Siten myös odotukset vaatteita kohtaan muuttuvat realistisiksi, varsinkin jos aiemmin vaatteita on ostellut kiihtyvässä vimmassa sen takia, että uskoo niiden avulla muuttuvansa paremmaksi, kauniimmaksi, älykkäämmäksi tai ihan vaan toisenlaiseksi. Been there. Tämän henkisen ryhtiliikkeen jatkumona toimii fyysisen ryhdin oikaisu, joka sekin on monesti helpommin sanottu kuin tehty. Kirjoitin omia ryhtimietteitäni aiemmin kesällä täällä. Nykyinen kyyryssä oleminen puhelimen, tietokoneen ja tabletin ääressä on johtanut isoihin muutoksiin koko länsimaisen väestön keskuudessa. Kuulin jokin aika sitten fysioterapeutiltani tutkimuksesta, jossa on todettu lasten ja nuorten kasvolihaksien roikkuvan alati alaspäin suunnattujen kasvojen takia. Eikö kuulostakin jo todella pahalta? Kasvojen lisäksi kyyry vaikuttaa ryhtiin ja ryhti vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja jopa joidenkin tuki- ja liikuntaelinten sairauksien syntyyn pitkällä aikavälillä. Nyt siis olkapäät taakse, rinta eteen, vatsa sisään, niska suoraksi ja päälaki ylös. Heivataan vielä se älylaite ja katsotaan ruudun sijaan ympärillemme. Heti näyttää paremmalta, vai mitä?

Vielä viimeiseksi nostan esille hymyn. Sillä on valtava vaikutus yleisilmeeseemme ja -olemukseemme. Muistan elävästi tapauksen, kun vaatekaupassa pyöriessäni eräs tuiki tuntematon mies tuli luokseni ja sanoi ”hymyile joskus edes”. Jäin sanattomaksi, enhän ollut koskaan ennen tavannutkaan kyseistä henkilöä ja silti hän teki moisen julkilausuman olettaen, etten koskaan hymyile. Aikaa tapauksesta on kulunut ehkä 15 vuotta mutta muistan tilanteen yhä edelleen, eihän perusilmeeni, tuo jossain määrin mutrunaama, ole mihinkään muuttunut. Silti ihmisiä kohdatessa nostan vaistomaisesti kasvot hymyyn ja koetan jopa hymyillä itselleni peiliin katsoessa.

Hymyn sanotaan olevan suurin nuorentava tekijä ihmisen olemuksessa. Tekopirteä ei tarvitse olla, teeskennellä ei saa mutta ilon voi löytää sisältä itsestään. Elämä ei ole niin vakavaa, etteikö aina voisi hymyillä. Sen on tutkimuksin todistettu vaikuttavan omaan mielialaan, stressitasoon ja onnentunteeseen. Hymy vaikuttaa muihin samalla tavoin ja se myös tarttuu. Hymy tekee ihmisestä viehättävän, helposti lähestyttävän ja hänet muistetaan hyväntuulisena. (lähde: Inspiyr.com) Voiko mikään vaate tehdä saman? Enpä usko.

Tämä postaus on toinen osa täydellisen vaatekaapin metsästykseen painottuvassa postaussarjassa. Myös nämä julkaisuni saattavat kiinnostaa sinua:

SHARE:

10 comments

 1. Tuo viimeinen kuva on aivan ihana! <3

  ReplyDelete
 2. Hymy on kyllä ihan ykkösjuttu, yritän aina välillä ottaa asukuvia ilman hymyä (kosks muotikuvissa ei kuulu hymyillä), muttei siitä mitään tule. :D Ihania kuvia tässä postauksessa! Oma vaatekaappini on oikea häpeäpilkku, mutta hymy ja sisäinen onnellisuus kumoavat höpsöt asuvalinnat, näin mä ajattelen! Iloista keskiviikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No höpsis, minusta sinulla on ihan omanlaisesi kiva tyyli, joka pukee sinua. Ei todellakaan mitään höpsöjä asuvalintoja!

   Delete
 3. Loistava kirjoitus!

  Olen tosi itsevarma – niin itsevarma, että jotkut voivat erehtymään minua ylimieliseksi... Yksi asia, joka mun pitäisi opetella, on hymy. Olen luonnostani vakavailmeinen, enkä juuri koskaan hymyile valokuvissa. Inhoan sitä, että suuni menee hymyillessä vinoon. :D

  Tuo epätäydellisyyden hyväksyminen pitäisi olla avainasia. Eihän kukaan ole täydellinen... Ei ole koskaan tullut eikä tule koskaan olemaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, Erika :) Sepä se, on tosi vaikea hyväksyä itseään vikoineen kaikkineen mutta se on kuitenkin tavoittelun arvoinen asia, moni lukko ja solmu aukeaa samalla. Eihän sitä kertalaakista tarvitse tehdä, vaan omassa oikeassa tahdissa. Kuka haluaisikaan olla täydellinen, säröt ovat paljon kiinnostavampia kuin kiiltävä pinta :)

   Delete
 4. Ihana tuo viimeinen kuva, pisti hymyilyttämään :)
  Hymy on kyllä yksi tärkeimmistä asusteista, jos niin voi sanoa!

  ReplyDelete
 5. Huippu tuo viimeinen kuva! :) Kommentoin blogiasi nyt ensimmäistä kertaa, luin muutaman päivän aikana blogisi kokonaan läpi ja halusin sanoa sinulle että kirjoitat ihanaa blogia. Sinulla on ihana tyyli, josta saan inspiraatiota itsellenikin. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kovasti kommentistasi, tulipas siitä aivan todella hyvä mieli! Kiva kuulla, että viihdyt blogini parissa ja saat täältä inspiraatiota. Ihanaa viikonloppua sinulle!

   Delete

Kiitos kommentistasi, piristit sillä päivääni!
Thank you for your comment, it made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig