November 11, 2015

TÄYDELLINEN VAATEKAAPPI / ASUSTEET


Asusteet, nuo jokaisen garderoobin tärkeimmät monityöläiset. Tiedän useita ihmisiä, jotka joko käyttävät aina jotakin tiettyä asustetta tai sitten eivät käytä sitä koskaan. Esimerkiksi korut ovat sellaisia asusteita, jotka jakavat ihmisiä moneen eri kööriin. Joillekin huivi on aivan must kesähelteelläkin, jotkut pitävät sitä vain talvisin lämmikkeenä. Toiset panostavat kenkiin kaikki liikenevät rahansa, toiset käyttävät tennareita ympäri vuoden. Joillekin taas muovi- tai kangaskassi on paras tavaroiden kantamisen väline, toiset laittavat tonnitolkulla rahaa yhteen pieneen laukkuun. Eikö olekin hienoa, miten erilaisia olemme tässäkin asiassa? Ja miten helposti asusteiden suhteen löytyvät preferenssit ja oma tyyli? 


Ei liene yllätys, että suosikkiasusteeni on laukku. Olen aina pitänyt laukuista ja aina lapsesta lähtien olen ensimmäisenä tutkinut laukkuvalikoimat ulkomaanreissuilla tai uusissa kaupoissa. Teininä laukkuja oli monta laatikollista ja haalin uusia aina, kun sopivaa sattui kohdalle. Minireput olivat kova sana ysärin puolessa välissä ja niitäkin taisi olla toistakymmentä pahimpina aikoina. Saman haalimisvaiheen koin aikuisena kenkien suhteen. Ostin opiskeluaikoina paljon ja halpaa ja oih ja voih, sitä autuutta, kun kenkäpareja oli melkein sata. Olikin hauskaa käydä ensimmäisen kerran kirppiksellä myymässä, kun pelkkiä jalkineita oli jätesäkillinen. Onneksi tuo vaihe ei kestänyt kauaa ja tällä hetkellä taidan omistaa neljätoista kenkäparia, jotka kattavat kaikkien vuodenaikojen ja liikuntamuotojen tarpeet. Nuo vuodet muovikengissä kasvattivat minusta todella vaativan kuluttajan ja enää en laittaisi jalkaan mitään epämukavaa tai huonolaatuista, joka ei kestäisi vuosia.
Jos pitäisi valita vain yksi laukku loppuelämäksi, valitsisin Givenchyn Antigonan. Miksikö? Siksi, että se on klassinen malliltaan, musta väriltään ja ajaton tyyliltään. Nämä kolme ovat sellaisia tekijöitä, jotka kerta toisensa jälkeen listataan, kun joku kysyy millaisen aikaa kestävän laukun ostaisi. Jokaisen pitkäaikaista laukkuhankintaa tekevän on kuitenkin muistettava, että ensisijaisesti laukun tulee täydentää omaa tyyliä, ei edustaa jotain ihan muuta. Jos oma tyyli on punk-henkinen, ei klassinen malli ole ehkä soveltuvin mutta sitä ei kannata suoralta kädeltä tyrmätä. Laukku on asuste, joka voi olla hieman oman tyylin sivusta napattu jos se vain luo nappiin osuneen kokonaisuuden. Esimerkiksi omalla kohdallani koen tyylini olevan rento, jota särmään klassisilla asusteilla. Laadukas laukku on nahkaa tai vaihtoehtoisesti vegaaninahkaa, joka on viimeistelty viimeistä piirtoa myöten. Huomio tulee kiinnittää pinnan kulutuksenkestoon ja erilaisiin nahkavaihtoehtoihin. Lampaannahka on kiiltävää ja hyvin pehmeää mutta naarmuuntuu helposti. Vuohennahkaa on kovempaa ja se kestää kulutusta hyvin mutta se on mattapintainen. Erilaiset pintakäsittelyt, grain-nahka tai saffiano-nahka ovat paljon kiiltonahkaa tai sileäksi hiottua nahkaa huolettomampia mutta myös ulkoasultaan hillitympiä. Kallista laukkua ei kannata ostaa suin päin tutustumatta materiaaliin ja sen kestävyyteen, sillä mikään ei ole ikävämpää kuin hankkia arvokas asuste, jota ei herkkyyden takia uskalla käyttää. Materiaalien massat poikkeavat myös paljon toisistaan eli jotkut saman kokoiset laukut voivat olla aivan eripainoisia. Jos Purse Forum ei ole vielä tuttu, on se mainio paikka revitellä laukkuharrastusta ja tutustua eri laukkujen ominaisuuksiin ja jakaa sekä saada tietoa muilta laukkufriikeiltä.Oma suositukseni laadukkaan materiaalin, upean viimeistelyn, hoidettavuuden ja ulkonäön perusteella on Saint Laurent Paris.  
Kengät ovat käytännössä tärkein asuste. Astelemme ympäriinsä niissä, joten niiden täytyy suojata jalkojamme, olla ergonomisesti istuvat ja kaiken kukkuraksi niiden olisi suotavaa olla myös kivannäköiset. Kuulostaa helpolta yhtälöltä mutta ei sitä todellakaan ole. Ehkä Kaliforniassa muttei täällä pakkasen kiusaamassa pohjoisessa. Kesällä on helppo suosia sandaaleita, ballerinoja ja korkkareita, joita on maailmassa pilvin pimein niin mukavina kuin kauniinakin vaihtoehtoina. Sen sijaan talvisaappaiden hankinta on suoraan kuin lottoarvonnasta. Kaupassa ei voi tietää, ovatko kengät tarpeeksi lämpimät, mukavat ja soveltuvatko ne sohjoon, lumeen, jäähän vai pelkällä asvaltilla käyskentelyyn. Onneksi on suutarit, jotka voivat asiantuntemuksellaan tehdä ihmeitä monen sorttisiin töppösiin mutta säähän he eivät voi vaikuttaa. Niinpä talven pahimmiksi pakkaspäiviksi on heitettävä tyylikkyys talviteloille ja asteltava mukavissa ja lämpimissä kengissä, joissa ei kaadu jokaiselle suojatielle ja jotka pitävät verenkiertoa yllä varpaissakin. Ja se on tärkeintä, tyylistä viis.


Siedettävissä keleissä on mukavaa hieman vaihdella jalkineita. Toisina päivinä voi olla sopivampaa liittää asuun saappaat, toiset kokonaisuudet taas hyötyvät enemmän nilkkureista. Kenkien värin on sovelluttava muuhun asuun, joskin musta sekä konjakinruskea toimivat loistavasti monenkin värin kanssa. Syksyn ja talven pärjää parhaimmillaan sopivan vaihtelun ja pikkupakkasten turvin parilla nilkkureita ja saappaita.


Kenkämerkeistä kaksi on ylitse muiden: espanjalaiset Wonders ja Sixtyseven. Molemmat valmistavat tuotteensa Espanjassa ja ne tehdään huolella. Molemmat ovat todella laadukkaita, pitkäikäisiä ja mukavia jalkaan. Valikoima on myös aika laaja. Erityiset suositukseni menevät Wondersin nilkkureille ja ballerinoille sekä Sixtysevenin nilkkureille. Ihan loistavia kenkiä!Kellot ovat nostaneet suosiotaan viime vuosina ilmeisenä vastaiskuna sille, että kaikilla on digitaalinen aikarauta aina puhelimessaan. Kello voi olla muhkea tai siro ja sen kanssa voi kasata erilaisia rannekoruja yhteen. Korujen suhteen on hyvä muistaa, että vähemmän on todellakin enemmän. Joulukuusilook ei pue ketään ja korut pääsevät paremmin esille, jos niitä on vain vähän. Isot korvakorut tai iso statement-kaulakoru, ei molempia samaan aikaan. Muutamaan laadukkaaseen koruun panostaminen on järkevää, jos tuntee oman tyylinsä täysin. Monesti koruja saadaan lahjaksi, jolloin niihin liittyy tunnearvoa. Omalla kohdallani tärkeimmät koruni ovat ehdottomasti vasemman käden sormukseni sekä ristiäislahjaksi saamani kultainen riipus. Molemmilla on paljon enemmän arvoa kuin millään muilla tavaroilla. Jalometalliset korut eivät ehkä ole niin näyttäviä kuin suuret muotikorut mutta yhtäkaikki ne viimeistelevät asun ja ovat klassisen kauniita. Ennen kaikkea ne säilyttävät arvonsa ja parhaassa tapauksessa periytyvät äidiltä tyttärelle.Mitkä ovat teidän suosikkiasusteenne? Mihin panostatte, missä tingitte?

Suositelkaa omia laadukkaiksi kokemianne valmistajia! Listaan ne tähän alle muiden inspiraatioksi.

Lukijoiden merkkisuosittelut:

Laukut
Furla
Cobblerina
Love Moschino
DKNY
Louis Vuitton
Mulberry
Chanel

Kengät
Calvin Klein
Bronx
L. K. Bennett
Guess
Billi Bi
Vagabond
Peter Keiser
Gabor
Ecco
Global
SHARE:

27 comments

 1. Ai että mikä laukkukokoelma, henkeä salpaavan täydellinen ja varsinkin tuo Givenchyn yksilö! ❤️ Itsekin tykkään satsata nimenomaan laukkuihin ja huiveihin. Hakusessa onkin joku musta käytännöllinen laukku jolla ajattelin itseni keväällä palkita.
  Mukavaa päivää sinne, upea auringonnousu tänään!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos! Musta on aina hyvä väri laukuissa, ja noh, ihan kaikessa ;) Ihanaa torstaita!

   Delete
 2. Ihana postaus ja olipa paljon asiaa! :) Mie itse olen enemmän kenkäfriikkejä kuin laukkufaneja, molemmista löytyy niin edullisempia kuin halvempiakin vaihtoehtoja. Nykyisin suosin molemmissa mieluummin nahkaa, mutta poikkeuksiakin löytyy. Lemppareita laukkuvalmistajista on ehdottomasti Furla ja kotimainen Cobblerina, myös Love Moschinolla ja DKNY:llä on hienoja laukkuja. Kengistä kaikkein mukavimpia ovat Calvin Kleinin, L.K. Bennettin (<3!), Guessin ja Bronxin kengät.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ja kiitos suositteluista, listasin ne tuohon ylös :)

   Delete
 3. Haha! Mullakin oli parikymppisenä kunnon kenkäkokoelma, ostin kuukausittain uudet. Sittemmin olen yrittänyt hankkiutua suuresta osasta eroon, just samasta syystä. Muovi ei aina tunnu jalassa hyvältä :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kylläkyllä, tutulta kuulostaa :D Ei tosiaan tunnu ja muovikenkiä eivät suutaritkaan suostu korjaamaan, monesti se taitaa olla täysin mahdotonta, jos keinonahan pinta kuluu puhki yms. Hyvälaatuista nahkaa taas voi huoltaa ja korjata ihan eri mittakaavassa.

   Delete
 4. Olipa mielenkiintoinen postaus! Tanskalainen billi bi merkki valmistaa aivan loistavia kenkiä. Hinta-laatu suhde on kohdallaan, kengät ovat kauniita ja ne kestävät suomen säätä :).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos suosittelusta! Billi Bin kenkiä olen joskus itsekin sovitellut ja vaikuttavat tosi huolella valmistetuilta.

   Delete
 5. Upea laukkukokoelma :) Mä en oikeastaan pidä laukuista, kengistä, kelloista, huiveista, koruista..tai siis en ainakaan koskaan ole koukuttunut ostamaan niitä. Mutta olen ajatellut panostavani lähinnä laatuun, ei mitään muovia ja huonoja materiaaleja.Kengissä mun lemppari on ollut pitkään Vagabong kapean lestin vuoksi ja kivojen, ainakin omalla kohdalle sattuneiden laadukkaiden kenkien vuoksi :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Tuossa ei ihan kaikki laukut olleet mutta melkein :) Vagabond on todella hyvä, nytkin merkin vuosia vanhat mustat baltsut jalassa voin antaa ääneni tällekin valmistajalle!

   Delete
 6. Olen aina ollut kenkäfriikki. Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä enemmän olen alkaut hamstrata myös huiveja ja laukkuja. Tärkein asuste ovat tietysti kengät, mutta harvemmin osaan lähteä kotoa ilman huiviakaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha! Huivi on aika pakollinen asuste Suomessa. Ainakin omalla kohdalla kaulaa ja kurkkua on ihan pakko suojata kylmältä tuulelta, vaikka lämpöasteita olisikin reilummin.

   Delete
 7. Kiinnostava postaus. Itse vanhemmiten olen tullut varmemmaksi pukeutumisen ja korujen suhteen. Päävärini on ruskea (olen ihan oikea punapää ja musta on minulle turhan vahva väri). Rohkean päättäväisesti nykyisin kerron mielipiteeni, jos minulle tarjotaan pinkkiä tai vastaavaa liikkeessä. Ei käy. Nyt hakusessa on konjakinruskea nahkalaukku (sisäpuolikin saisi olla oikealla värityksellä). Jalkineista minulle sopivat Gabor, Peter Kaiser. Omistan mm. punaiset Gaborin krokosaapikkaat ja ne keräävät katseita. Palmroth pelitti myös, nykyisistä en niin pidä. Tässäpä tätä.

  Aktiivisesti seuraan blogiasi, koska pidän tyylistä kirjoittaa ja kuvista myös.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ooh! Punaisten hiuksien kaveriksi sopii ruskea kyllä todella hyvin. Kiitos merkkivinkeistä, kaikki kirjattu tuohon ylös :) Ja kiitos kehuista, todella kiva kuulla!

   Delete
 8. Täälläkin laukkuhullu ilmoittautuu. Chanelin laukut ovat omaa sydäntäni lähellä ja noita LV laukkuja olenkin ajatellut mahdollisesti myyväni pois. Ja tunnistan tuosta (kesähelteelläkin huivi) kuvauksenkin peiliin katsoessani.
  Eccon kengistä tykkään, käyvät omaan jalkaan, myös Stockmannin oma mallisto Global on kiva ja edullinen merkki. Talvikengissä ostan vain nahkaisia jalkineita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kovasti vinkeistä, kirjasin ylös :) Globalilla on myös melko hyviä kasmirneuleita!

   Delete
 9. Ihana postaus,kauniita kuvia ja kivaa tekstiä :). Heh tunnistan itteni tuosta kenkähamstraajasta,0 laadun kenkiä olen hävittänyt useita pussillisia kirppareilla ja kierrätykseen :). Kengistä vagabond lemppari,laukuista lv ja mully :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä en edelleenkään tajua, miksi niitä kenkiä piti olla niin paljon. Halpoja ja helposti huonoksi meneviä muutaman euron "löytöjä", jotka saivat jalat särkemään ja mielen ärtymään. Hyviä kenkiä on muutenkin niin vaikea löytää, että ostoprosessi voi olla todella hankala ja pitkä, kun omaan jalkaan istuvia töppösiä ei vain tunnu olevan tarjolla ainakaan kivijalkapuodeista. Onneksi tässä on tullut monia hyviä merkkivinkkejä, joita voi muistella sitten, kun seuraavan kerran pitää kenkäostoksille suunnata :)

   Delete
 10. Laukkufriikki ilmottautuu täällä myös :) joo, laukut ovat jostain syystä lähellä sydäntäni ja voisin kutsua itseäni ehkäpä hamstraajaksi tai vaihtoehtoisesti keräilijäksi(kuulostaa paremmalta) :') aijemmin ostelin muovilaukkuja, nykyään on suostu ostamaan edes kirpputorilta muovia. Sama pätee kenkiin, ainoastaan nahkaa! Kenkänikin ostan useasti silti alemyynneistä tai kirpputorilta, kenkiinkin saa helposti upotettua parisataa. Itselläni on vagabondin lempparinilkkurit jotka ovat olleet käytössä kolmisen vuotta. Maksoin niistä kuusi euroa kirpputorilta ja sittemmpin olen vaan suutarilla käynyt huoltamassa, hyvät jalkaan ja kaikin puolin täydelliset!

  Löytyy laukuista LV, DKNY, MKta, longchamp, rabeanco, coach ja lisäksi merkittömiä ketjuliikkeiden nahkalaukkuja. Lempparilaukut ovat ehdottomasti MK ja DKNY. Ja tietenkin saffiano nahalla koska siinä ei naarmut näy ja materiaali on jämäkkää jotta laukku pitää hyvin muotonsa :)

  Ihan vielä en suostu laukkuun laittamaan yli kolmesataa euroa, mutta katsotaan sitten kun rahavirta on arjessa jatkuvaa niin voisi haaveilla jostain hiukan kalliimmastakin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keräilijä-termi on juuri hyvä ;) Kiitos kivasta kommentistasi!

   Delete
 11. Mahtava postaus :)
  Toi givenchy on mun shoppinglistalla myös!

  ReplyDelete
 12. Kiitos tästä ihanasta blogista! Olen erityisesti seurannut postauksiasi laukuista, kun mietin minkä klassisen mallin ostaisin mustana. Nähtyäni kuviasi joissa on Givencyn Antigona ja Saint Laurentin laukut, olen tykästynyt kovasti niihin. Kävin katsomassa jälkimmäistä Della Margassa, ja mielestäni se oli melko painava. Onko Givency kevyempi? Omistan itse pari LV-laukkua, muut ovat edullisempia malleja kuten Michael Korsia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kovasti ihanasta kommentistasi! <3

   Molemmat laukut ovat ainakin minun mielestäni todella ihanat. En ole koskaan tykännyt mistään laukuista niin kuin näistä. Molempien muotoilu on yksinkertainen ja eleetön ja samalla elegantti ja näyttävä. Nyt heitän ihan stetsonistani arvion, että nuo ovat yhtä painavia. Oma kokemus on, että siihen tottuu :D Käytän eritoten Antigonaa työpäivinä, jolloin mukana on tabletti (minulla se on oikea tietokone, joten painaa normitablettia enemmän näppiksineen ja suurempine prosessoreineen) ja laturi sekä kaikki perusjutut ja sateenvarjo. Painoa on mutta kyllä sen jaksaa kantaa. Jos tällaisina päivinä tarvitsen kädet vapaiksi, on Antigonan (ja Sacinkin) pitkä hihna oivallinen olalla kantamista varten. Olisiko sinun mahdollista testata Sacia vielä niin, että laitat sinne sinun päivittäiset kamppeesi? Antigonia löytynee Luxbagista, joten sitäkin voi käydä samalla testaamassa. Kerrothan sitten, mihin lopputulokseen asiassa tulit? :)

   Delete
  2. Pitää käydä testailemassa. :) Ja ehkä on pieni mietinnän paikka siinä mitä kantaa mukanaan... Laukkukuume nousee, harmi kun on tuo joulu tuossa sotkemassa budjettia. :D

   Delete
  3. Hei, vielä laukuista: Sinulla on ilmeisesti Antigonan isompi koko? Se on ehkä liian iso minulle, ja pienempi ehkä liian pieni. Harkitsen vielä. Luxbagissa ei ollut kumpaakaan kokoa mustana. Saint Laurentin harmaa laukku on ihana, ihastuin heti siihen. Tuli melkein kaupat, mutta sitten muistin: Sekä uuden villakangastakkini että kevättrenssini väri on beige, ja niiden kanssa pitäisi olla musta laukku. Voi tätä valinnan vaikeutta! :)

   Delete
  4. No mutta hei, mites sitten Sac de Jour mustana? Se on upea eritoten hopeisilla metalliosilla ja grain-nahalla :) Ihana dilemma sinulla! Laukkupähkäilyt ovat ihan parasta :) Beigen takin rinnalla musta laukku on kyllä erityisen tyylikäs.

   Antigonani on se suurin, siitähän on kolme kokoa nykyisin.

   Delete

Kiitos kommentistasi, piristit sillä päivääni!
Thank you for your comment, it made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig