December 30, 2016

VINKIT JÄRKEVÄÄN SHOPPAILUUNOlen pohtinut kovasti kulutuskäyttäytymistä viime vuosina ja kirjoitellutkin siitä paljon. Ajattelin viettää ensi vuonna ostolakkoa mutta siitä tulen kirjoittamaan vielä oman postauksensa. Pikamuoti yleensäkin on surullinen asia kaikin puolin.  Olen pyrkinyt kasvattamaan tietoisuutta, järkeä ja omaa tyyliäni yhtenä vyyhtinä, joka toivottavasti vie minut järkeväksi kuluttajaksi, oman tyylin taitajaksi ja yleisesti ottaen tyytyväisemmäksi ihmiseksi. En halua enää ostaa fast fashion -tuotteita, vaan voin kehittää ihan omat must have -juttuni jo omistamistani vaatteista. Eikö omien tavaroiden fiilistely uusien himotuksien sijaan olekin ihan tavoiteltava juttu?

Tärkein lähtöajatus on vaatteen arvostaminen. Ei, en välttämättä tarkoita Konmari-tyyppistä sukan ja tiskirätin päivittäistä kiittelyä, vaikkei siinä mitään vikaa olekaan. Tarkoitan sitä, että kun kerran vaate on harkinnalla ostettu ja se on päässyt osaksi garderoobia on sitä syytä arvostaa ja huoltaa, jotta se myös pysyy osana oman pukeutumisen peruspilareita. Minulla ainakin on muutama vaate, joita ihastelen niin päälläni kuin henkarissakin ja jopa pesukoneesta kuivuriin laittaessa. Ovat ne vaan kivoja ja minulle toimivia! Tavoitteena onkin, että jokainen vaate saisi saman kohtelun.

Toinen tärkeä huomio on se, ettei aina tarvitse ostaa uutta uudistuakseen. Minulla on paha tapa haluta piristystä pukeutumiseen uuden vaatteen avulla, kun järkevämpi kehittämisen kohde on uusien yhdistelmien löytäminen, kampauksen vaihtaminen tai vaikka rohkeat meikkikokeilut, jos se omaan tyyliin vain suinkin sopii. Uudistusta voi hakea muualtakin kuin kaupasta.


Jos kuitenkin jotain on pakko hankkia, kannattaa painaa harkintanappulaa jo paljon ennen ostotoimiin ryhtymistä. Olen tehnyt vaatekaupoilla monta hutiostosta vuosien saatossa. Typerimmät niistä ovat palauttamatta jääneitä huonosti istuvia verkkokauppaostoksia. Nämä olen onnekseni saanut myytyä parempaan käyttöön mutta enää en suostu moista erhettä toistamaan, joten olen päättänyt luopua vaatteiden verkko-ostojen tekemisestä kokonaan. Olen aivan liian kiireinen ja mukavuudenhaluinen palauttamisrumban suhteen ja toisaalta olen havainnut, kuinka paljon enemmän harkintaa käytän liveostoksien teossa. Ja mitä harvemmin kaupoilla pyörii ylipäätään, sitä harvemmin tulee ostoksia tehtyä. Rahat säästyvät herkemmin ja lopulta isompi rahallinen panostus laadukkaaseen ja ajattomaan, joskin yleensä tyyriimpään vaatteeseen tuntuu vain järkevältä ja perustellummalta. Tämä toimii omalla kohdallani, mutta uskoakseni moni pitää verkkoshoppailusta juuri siksi, että voi rauhassa sovitella vaatteita kotona ja aikaa kaupoissa käymiseen ei ole. Kukin siis omalla tavallaan!Hutiostoksien välttämiseksi on myös tehtävissä paljon. Olen huomannut, että vetämällä tiukat ei-linjat on helpompi tehdä päätöksiä ja pysyä niissä. Ei-listaltani löytyy monta kohtaa: • ei akryylia
 • ei räikeitä värejä
 • ei kertakäyttövaatteita, kaiken pitää sopia jo olemassa oleviin vaatteisiin
 • ei yhden kauden vaatteita
 • ei kuvioita
 • ei ”ihan kivoja”, vaan pelkästään sellaista, joka sykähdyttää ja jolle keksin heti useita käyttötarkoituksia

Omasta vaatekaapista voi ottaa mallia monessakin asiassa. Onko jokin vaate sellainen, joka ostaessa tuntui kivalta mutta käytössä on osoittautunut aivan sudeksi? Jos, niin miksi niin kävi? Syyn miettiminen auttaa todella paljon ei-listan rakentamisessa. Jos joku vaate on näyttänyt hyvältä sovituskopissa mutta heti ensimmäisellä käyttökerralla se on ollut kuitenkin huono, on hyvä miettiä mikä tunteen aiheuttaa. Väärä istuvuus, väri, kauluksen malli, kenties materiaali? Minua tämä kyseenalaistaminen on helpottanut yllättävän paljon varsinkin istuvuuden suhteen.


Itselle sopivien värien löytäminen on huipputärkeää, sillä yksi oikean värinen vaate voi viedä todella pitkälle ja sopia moneen tilanteeseen. Olen todistanut tämän itselleni kesän aikana yhden mustan topin kanssa. Se on yksi suosikkivaatteistani mallin ja materiaalin vuoksi ja mustaan uudelleen rakastumiseni vuoksi myös värinsä puolesta. Olen käyttänyt toppi erilaisten alaosien kanssa ainakin kahtena päivänä viikossa ja pidän siitä koko ajan enemmän. Kummallista, eikö totta? Musta vaate ei kyllästytä ja se sopii miltei kaiken kanssa. Vinkkaan siis kaivamaan vaatekaapista jonkin suosikkivaatteen, joka toimii aina ja miettimään sitten kuinka suuressa roolissa vaatteen väri on. Suosikkiväriskaalan hahmottamisen jälkeen uuden vaatteen hankinta on valtavan paljon helpompaa, kun voi suoralta kädeltä karsia kaikki itselle sopimattomat värit pois. Se karsii samalla yleisesti valinnanvaraa, joten turhia ostoksia ei tule enää senkään vertaa. Kaikille löytyy varmasti omat värinsä, joissa tuntee olevansa kuin kotonaan.

SHARE:

4 comments

 1. Mitä olen kaupoissa vaatteiden materiaaleja katsellut, kaikki ovat olleet täyttä akryylia! Miesten puolella tätä ongelmaa ei ole. Olen ostanut hyvällä omallatunnolla vaatteita, joissa on akryylia – kunhan sitä on vaatteessa mahdollisimman vähän. Myös muut tekokuituja täynnä olevat vaatteet jätän suosiolla kauppaan.

  Mitä mieltä olet siitä, että monet pesevät uudet vaatteet ennen ensimmäistä käyttökertaa? Onko se mielestäsi tarpeellista? Itse pesen aina ennen ensimmäistä käyttökertaa vaatteet, jotka tulevat ihoa vasten; esim. neuleille riittää mielestäni vain tuuletus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täysin akryylittomia neuleita on melkein mahdotonta löytää. Cosilla on ihania täysin villaisia neuleita, kuten myös satunnaisesti Zaralla, Selectedillä ja H&M:lla. Mutta aika nihkeä tilanne kaiken kaikkiaan. Akryylin suhteen oma rajani on se, että sitä saa olla alle puolet kokonaismateriaalista. Tällöin esim. villaneule ei ole ihan niin herkkä venymään ja taas toisaalta akryyli ei noin vähäisenä määränä nyppyynny niin helposti.

   Pesen kaikki muut ennen käyttöä paitsi neuleet ja farkut. Pakastan melkein kaikki vaatteet kyllä, olen sen verran tuholaisneuroottinen :D Pakastaminen tappaa jonkin verran myös bakteereja yms. joten sen avulla saa myös raikastettua vaatteita.

   Delete
 2. Hei olipa kiva postaus! Olen myös näin "aikuisiällä" herännyt laatutietoisuuteen ja pyrkinyt pikkuhiljaa parantamaan vaatekaapin sisältöä harkituilla ostoksilla. Satsaan mielelläni myös arjessa laatuun, kun alkaa nuo urheilu&vaellusvarusteet olla kunnossa. Minullakin on auttanut se paikanpäällä vaatteita sovittaminen (mikä on täällä Kokkolan kokoisessa paikassa vähän haastavaa) ja jätän monesti kiinnostavan vaatteen hetkeksi varaukseen jotta voin pohtia hankintaa kunnolla.

  Huomasin muuten että olet julkaissut jotain vaatekaapin sisältöä koskevia postauksia aiemmin mutta linkit eivät toimi?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä konsti sinulla käytössä! Ainakin ehtii vielä hetken harkita, tarvitseeko ja haluaako jotain vaatetta todella. Nuo vanhoihin kirjoituksiin vievät linkit eivät toimi blogin uudistuksen jäljiltä. Nostelen näitä siksi aina välillä :)

   Delete

Kiitos kommentistasi, piristit sillä päivääni!
Thank you for your comment, it made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig