January 15, 2017

VINKIT PAKKASPUKEUTUMISEENIhanteellinen leuto talvi-idylli näyttäytyy kauniina lumisateen kyllästämänä maisemana ja siihen sopivana pukeutumisena: kaunis villakangastakki, sirot nahkaiset korkonilkkurit unohtamatta tietenkään ohuen nahkahansikkaan sonnustamassa kädessä höyryävää starbucksilaista. Totuus on kuitenkin ainakin omalla kohdallani toinen, kun elohopea karkaa kovien pakkaslukemien taajuuksille ja minuutin ulkona olemisen jälkeen ripset jäätyvät pystyyn. Olen vielä erittäin herkästi paleleva tyttölapsi, joten olen käyttänyt jokaisena elämäni talvena aikaa ja ajatusta siihen, millaisia vaatevalintoja minun on tehtävä, jos haluan näyttää ihmiseltä ja samalla selvitä 25 asteen pakkaspäivistä järkeni säilyttäen. Jaan tässä nyt vinkkini, jotka voivat olla itsestäänselvyyksiä mutta jospa näistä on edes hieman apua jollekin kanssapalelijalle!

Villaa ylle
Mikään ei pidä paremmin lämpöä kehossa kuin vanhat kunnon villahousut. Niiden ei tarvitse olla susirumat, vaan esimerkiksi tavallisten mustien leggingsien näköiset silkki-merinovillasekoitteiset pöksyt ovat kaikkein parhaimmat vaikkapa farkkujen alle. Sama juttu yläkertaan: musta tai valkoinen ohuen ohut merinovillainen pitkähihainen paita istuu huomaamattomasti neuleen tai paitapuseron alle ja lämmittää kunnolla. Aluskerrasto jatkuu myös jalkateriin eli puuvillaiset sukat voi korvata niin ikään villaisilla ohuilla sukilla, jotka nekin ovat ihan tavallisten serkkujensa näköiset mutta sisältävät lämmittävää villaa. Tämä saattaa tuntua triviaalilta mutta itse pystyn pitämään hieman ohutpohjaisempiakin kenkiä tällaisten sukkien kanssa. Kunnon talvikenkien kanssa taas jalat pysyvät lämpiminä 30 asteen pakkasessakin. Hyviä sukkia ja sukkahousuja sekä leggingsejä olen itse ostanut Sokoksen sukkaosastolta, jossa on paljon valinnanvaraa.

Järki päähän
Jos pakkasta on yli 10 astetta on syytä verhota pää jotenkin. Ihmiskehon lämpö haihtuu tehokkaimmin pään kautta, joten pipo, lakki, hattu tai huppu estää lämpöä karkaamasta harakoille. Tässä voidaan jo miettiä tyyliä tarkemmin: millainen päähine sopii muuten asuun tai pitäisikö hiuksien olla ilmavammin hupun alla. Yhtä kaikki, pää on suojattava. Piste.

Ilmavasti
Olen joskus sortunut siihen, että laitoin monta puseroa ja neuletta päällekkäin ja palelin silti untuvatakinkin sisällä. Tähän keksi ratkaisun vasta aikuisiällä, kun ostin normaalia kokoani suuremman talvitakin, kunnon paksun ja muhkean talviparkan, jonka sisään jää sopivasti ilmaa lämmittämään. Ilma onkin paras lämmike, joten kovilla pakkasilla kerrosten väliin on pakko jättää reilusti ilmaa. Nytkin pärjään ilman hullua kerrostelua yhdellä villaisella neuleella, alustopilla ja tuolla paksulla talvitakillani. Ennen päälläni saattoi olla kolmekin neuletta takin alla ja olin jäässä. Kyllä, todistajiakin tälle löytyy.


Luonnonmateriaalit
Edellisissä kohdissa onkin jo mainittu monta kertaa villa. Se on kerta kaikkiaan loistava materiaali pitämään kehoa lämpimänä. Erilaisia villoja hyödyntämällä herkkähipiäisempikin pääsee osaksi niiden erinomaisuudesta, sillä erimerkiksi merinovilla-silkkisekoite on superpehmeä ja mukava ihoa vasten eikä kutita. Siksi se on ihan paras aluskerraston materiaaliksi. Lampaanvilla on pakahduttavan lämmin mutta vaatii ainakin suht käsittelemättömänä jotain itsensä ja ihon välille, joten iho herkisty. Mohair on oma henkilökohtainen suosikkini, sillä se lämmittää empiirisen kokemuksen kautta parhaiten ja näyttää samalla tyylikkäimmältä.


Suojaa kaula ja niska
Tämä on kaiken a ja o. Myös muut paljaat kohdat on suotavaa suojata: nilkat, ranteet, vyötärö. Yksikin pikkuinen väli imaisee kylmyyttä tehokkaasti koko kroppaan. Lämmin villahuivi, pitkät hanskat tai hihat ja kunnolliset talvisaappaat suojaavat nämä arat kohdat.
Kädet lämpimästi
Ohuet neulehanskat ovat ihan kivat myös kovalla pakkasella. Ne voi laittaa lapasten alle lämpökerrokseksi. Itse käytän nahkaisia kintaita, kun pakkasasteet kohoavat ja ne riittävät kivasti sellaisenaan mutta todella kylmällä säällä sujautan villaiset ohuet sormikkaat vielä alle. Ah, sitä lämpöä ja mukavuutta! Tavallisissa nahkahansikkaissa käteni palelevat jo pikkupakkasillakin.

Priorisoi
Rakastan pukeutumista, vaatteita ja asusteita. Mietin miltei joka päivä pukeutumistani tyyli ja mukavuus etusijoilla. Tulipalopakkasilla turvaan tyylini sijaan mieluummin elintoimintoni, joten en yritäkään olla edustuskelpoinen ulkosalla. Pukeudun kuten yllä ja verhoudun lempivaatteisiini mutta farkkujen päälle vedän ohuet toppahousut, peitän nassuni huivilla ja jalkani suojaan talvieni Emu-kestosuosikeilla. Palaan takaisin hifistelemään, kun pakkanen laskee alle 8 asteen, se on kipurajani.
SHARE:

4 comments

 1. Oma pelastus ovat merinovillasukkahousut. Pienemillä pakkasilla niiden kanssa pystyy pukemaan hameen, isommilla miinuskeleillä menevät farkkujen alle. Onpa muuten kauniin väriset sinun hiuksesi! Hyvää uutta viikkoa Anna!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, pari vuotta vanhassa kuvassa on oma tumma värini :)

   Delete
 2. Ihana pipo, mistä se on? :)

  ReplyDelete

Kiitos kommentistasi, piristit sillä päivääni!
Thank you for your comment, it made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig