July 25, 2017

IHANA KAMALA IHO JA VIHDOINKIN DIAGNOOSI


Minulla on aina ollut erittäin hyvä iho, jonka erityisellä hoidolla tai kunnolla ei ole tarvinnut päätä paljon vaivata edes teini-iässä. Toisin on nyt. Kaikki lähti parisen vuotta sitten siitä, kun eräässä kauneustapahtumassa ihotyyppiäni arvioitiin hoitotuotteiden suhteen ja arvion tehnyt ammattilainen totesi, että nenäni sivussa on jotain poikkeamaa ihossa. Ajattelin, että sehän on ollut röpelöinen jo vaikka kuinka kauan mutta olin pitänyt sitä vain, noh, ihan perusjuttuna. Vähitellen kohta alkoi punertaa ja siihen nousi kipeitä näppylöitä, joita tietenkin yritin puristaa. Ei onnistunut. Syksyllä 2015 huomasin, että myös suuni viereen oli noussut laikku, jonka sisällä oli punaisia näppyjä. Ajattelin edelleen, että normisettiä ja yritin kosteuttaa, kuoria ja vaikka mitä. Vähitellen ajan kanssa nenän toinenkin sivu sai punaisen läntin ja samalla uusi samanlainen näppyläläntti ilmaantui suuni toiselle puolelle. Olin aivan varma, että kyseessä on ruusufinni ja kokeilin hoitaa kasvojani hellävaraisilla tuotteilla. Aikaa kului, kunnes länttien peittäminen edes meikkivoiteella alkoi olla vaikeaa: punaisuus oli helppoa peittää mutta näppyläryhelmiä ei. Menin viime syksynä lääkäriin, joka totesi, ettei se ole ruusufinni eikä suunympärysihottuma, vaan selkeästi tali-ihottuma, seborrooinen ekseema. Sain lääkkeeksi Dalacin-liuosta, jota käytetään lähinnä akneen. Se ei tehnyt ongelma-alueille mitään mutta samaan aikaan elämässä tuli muita asioita ja keskityin niihin, päätin antaa ihon olla.

Viime talven ja kevään aikana yritin ratkoa asiaa itse. Kokeilin kortisonivalmiste Sibicortia, joka toikin avun - hetkeksi. Aina kuurin jälkeen iho muuttui vain pahemmaksi. Kokeilin olla meikittä, rasvaamatta, koskematta. Kokeilin jättää ruokavaliosta pois alkoholin, kananmunan, tomaatin, kalan, kaikki viljat, sokerin. Lopetin miltei puolitoista vuotta sitten karkin syönninkin osittain siksi, että ajattelin sen olevan todella huonoksi iholle ja sen myötä myös kaikki muu sokerin ja makean kulutus on ollut hyvin minimaalista. Gluteeniviljoja olen vältellyt jo vuosia. Mikään ruokavaliomuutos ei tuonut tulosta lainkaan. Kesän tullen huomasin, että auringossa oleminen oli miltei pahinta myrkkyä kasvoille: puolen tunnin istuminen lämpimällä parvekkeella kasvot suojattunakin aiheutti totaalisen räjähdyksen poskiin. Myös kuukautiset pahentavat aina ongelma-alueita. Kaikkein pahin oireiden aiheuttaja on kuitenkin stressi ja erilaiset tunnemyllerykset. Kasvoja alkaa nopeasti kuumottaa, kutista ja polttaa, jos tunnen stressin tai jonkin vahvan tunteen aallon olevan tulossa. 

Kävin kesän alussa taas lääkärissä, joka toisti edellisen virttä: selkeästi tali-ihottuma, ei ainakaan ruusufinni. Hän suositteli ihotautilääkäriä, jonka pakeille vihdoin (!!!) menin heinäkuun alkupuolella, kaksi vuotta ensimmäisten oireiden ilmaantumisen jälkeen. Hän totesi heti, että ihottuma on POD eli perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma, joka on ehkä epätyyppillisessä paikassa osittain mutta aivan selvä kuitenkin. Sain ensihätiin kuurin Rosazol- sekä Elidel-voiteita, ja jos kuukauden kuuri näitä ei tehoa, on sitten edessä kuukauden antibioottikuuri. Oli helpottavaa saada vihdoin kunnollinen diagnoosi ja hoito-ohjeet. Silti tuntuu ihan hirveältä, että koko ihonhoito ja kemikaalien käyttö on nyt laitettava uusiksi.Tällä hetkellä on mennyt melkein kaksi viikkoa voidekuurista ja ehkä pientä muutosta on havaittavissa mutta viime aikojen valtava stressi, huoli läheisestäni ja suuret tunnekuohut sekä itkut ovat entisestään pahentaneet ihon tilaa. Ties vaikka ilman niitä paraneminen olisi jo pidemmällä. Tällä hetkellä en käytä lainkaan meikkiä, olen vaihtanut pois kaikki sulfaattia (SLS) sisältävät pesutuotteet niin kasvoilta, vartalolta kuin hiustenhoidon puoleltakin. Kasvovoidetta käytän vain niille alueille, joilla ihottumaa ei ole. Olen jatkoa ajatellen desinfioinut meikkisienet ja -siveltimet ja aion käyttää ainoastaan Estee Lauderin meikkivoiteita, sillä ne ovat ainoita, joista punoitus ei ole lisääntynyt lainkaan. Muuta kosmetiikkaa en heti uskalla ihottuma-alueelle laittaakaan. Pesu on valtavan tärkeää, jotta talipunkit saavat kyytiä ja iho pääsee rauhassa parantumaan. Lääkevoiteet ovat todella kuivattavia ja naamani huutaa kosteutta mutta en tohdi laittaa ihottumalle nyt yhtään mitään. Etenkin Elidel-voide saa kasvot kuumottamaan niin, että olen välillä pitänyt sähkötuuletinta kasvojen edessä tai jopa viilentänyt ihoa pakastevihannespussin avulla. Sisäisesti yritän parhaani mukaan hoitaa ihottumaa lisäravinteilla (maitohappobakteerit ja sinkki), runsaalla vedenjuonnilla ja mahdollisimman ravinteikkaalla ruualla.

Ihotautilääkäri kehotti pohtimaan, mikä aikanaan olisi voinut aiheuttaa PODin: mitä tuotteita silloin käytin, oliko hormonimuutoksia, stressiä? PODin syntyhistoriaa ei lääketiedekään tunne kunnolla, sillä se on suhteellisen uusi ihottumasairaus, jota esiintyy muita enemmän tietynikäisillä naisilla. Oma maallikkoveikkaukseni on, että jokin hormoni ja kemikaali yhdessä aiheuttavat sen synnyn. Netin syövereistä on löytynyt arvioita myös luonnonkosmetiikan, liiallisen sokerin tai hiivan saannin, SLS:n sekä fluorin vaikutusta ihottuman aihioksi. Huono hygienia meikkivälineissä ja -tuotteissa on tällaiselle ihottumalle loistava kasvualusta, joten vaikka itse olen aina pessyt meikkivoidesiveltimet ja Beauty Blenderin joka käytön jälkeen, en nyt oikein tiedä, tohtiiko niitä ihan heti käyttää lainkaan. 

Viheliäinen tautihan tuo on, vaikkei missään nimessä hengenvaarallinen tai elimellisesti vakava. Kun ihottuma kuitenkin on naamassa ja aina näkösällä, aiheuttaa se auttamatta huonoa fiilistä Onko teillä muilla kokemuksia suunympärysihottumasta? Onko vinkkejä tai niksejä? Omalla kokeilulistalla on Xyliderm-voide sekä otsonoitu oliiviöljy. Antibioottikuuria aion välttää niin pitkälle kuin mahdollista. Aion päivittää tänne ihokuulumisia, kunhan kuuri tästä etenee.


SHARE:

5 comments

 1. Mulle tuli heti mieleen, kun aloin lukea tätä, että sulla on varmaan POD. Itselläni siitä ei ole kokemusta, mutta ainakin Pupulandian Jenni on kirjoittanut aiheesta omassa blogissaan. Kannattaa lukea se, jos kiinnostaa! :) (Tämä ei ole maksettu mainos. :D)

  Oletko kokeillut luonnonkosmetiikkaa? Tekeekö se hallaa ihollesi?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olenkin lueskellut hänen kirjoituksiaan aiheesta. Luonnonkosmetiikkaa käytin ihonhoidossa juuri ennen ja silloin, kun ensimmäiset oireet tulivat. Kyseiset voiteet olivat muutenkin sopimattomia iholleni mutta taisivat omalta osaltaan tehdä tepposet ihottuman synnyssä. Ihonhoito on tällä hetkellä minimaalista ja apteekkituotteilla etenen, jotta talipunkkeja ei tule turhaan ruokittua ja ihottuma kuivuisi pois.

   Delete
 2. Tästä on kiva kuulla lisää, miten voidekuuri auttaa :) Ja hyvä vinkki muillekin samantapaisten ongelmien kanssa painiville on tosiaan tuo että kannattaa heti mennä sinne ihotautilääkärille, peruslääkärin tiedot ihosta ja sen erityisongelmista ei aina oo tarpeeksi laajat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä, juuri niin! Tunnen itseni ihan pösilöksi, kun en vain suoraan marssinut ihotautilääkäriin. Olisi monet epätoivoiset ihoon turhautumiset jääneen ehkä väliin. Toivottavasti nämä voiteet tepsivät. Aion pitää teidän ajantasalla, vaiva kun tuntuu olevan hurjan yleinen.

   Delete
 3. Heippa. Mulla ei ole todettu POD:ia, mutta mulla on ollu pienestä asti atooppinen iho. Sen pitäisi kuulemma helpottaa iän myötä, mutta itellä ei ole näin käynyt. Oon myös myöhemmällä iällä (nyt 26) saanut ihottumaa myös kasvoihin (lapsena ei ollu kasvoissa). Varsinkin suunympärysihottuma on haastava, koska mulla se uusiutuu aina vaikka käytän voidetta ihotautilääkärin ohjeiden mukaan. Mulle on määrätty Protopicia (0,1%) ja Ultracortenolia. En kuitenkaan lähtis käyttämään näitä ennen kuin lääkäri on määränny (näitä saa myös ainoastaan reseptillä). Nuo tehoaa ihan hyvin, välillä nopeammin ja välillä hitaammin. Muista rasvoista en oo saanu apua. Mutta sun mainitsemia rasvoja en ookaan kokeillu. Toivottavasti iho paranee tai saat sen ainakin kuriin. Tiedän, että se on aika nihkeää, kun kasvoissa on jotakin. Ei tee mieli tehdä mitään tai lähteä mihinkään. Tsemppiä!

  ReplyDelete

Kiitos kommentistasi, piristit sillä päivääni!
Thank you for your comment, it made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig