July 14, 2017

MATKALLE MUKAAN VAIN KÄSIMATKATAVARAT / 10 VINKKIÄ
Haluan aina matkustaa mahdollisimman vähin tavaroin, mikäli vain mahdollista. Tämä koskee niin kotimaan työmatkoja kuin vapaa-ajan ulkomaanreissujakin. Ajattelen niin, että sitä vähemmän huolehdittavaa mitä vähemmän omaisuutta mukana. Monesti etenkin ulkomailla käydessä tarkoitus on myös tehdä ostoksia tai tuoda tuliaisia, joten niille on aina jätettävä tilaa. En kuitenkaan halua tinkiä siitä, ettei mukana olisi kaikki tarpeellinen tai pukeutumisen suhteen valinnan varaa, jotenkin koen olevani melko pätevöitynyt käsimatkatavara-matkaana. Teen aina ennen pakkaamista listoja mukaan otettavista tavaroista ja karsin niistä vielä turhat pois. Halusin jakaa vinkkini, kuinka matkustaa vain vähillä varustein tai pelkät käsimatkatavarat mukana useamman päivän reissulle, joten tässä on ensimmäinen osa tästä postaussarjasta.

Yleisimmillä lennolla mukana saa olla yksi käsimatkatavara sekä yksi henkilökohtainen tavara. Yleensä näiksi luokitellaan tietyt mitat täyttävä matkalaukku ja käsilaukku tai läppärilaukku. Tarkat mitat voi luntata kunkin lentoyhtiön sivuilta. Olen ollut parhaimmillaan viikon reissussa pelkällä käsimatkatavaralla ja viimeksi isolla porukalla aktiivireissulle Lappiin mentäessä olin ainoa, jolla ei ollut ruumaan laitettavaa ja mukanani oli sisä- ulko- ja uimavarusteet sekä tavalliset vaatteet, vaihtokengät ja läppäri. On hyvä muistaa, että koneen sisälle saa viedä vain rajatun määrän nesteitä eli kosmetiikan suhteen tämä rajoittaa melko tavalla. Nesteet pitää mahtua litran läinäkyvään pussiin ja nestemäisiksi aineiksi luetellaan kaikki, mitä voi levittää eli meikkivoiteet, hammastahnat, hiuslakat, käsidesit yms.

Tässä postauksessa käsittelen viisi perusvinkkiä, joiden avulla ainakin oma pakkaaminen on helpottunut ja joiden avulla tavaraa tulee mukaan vain sen verran kuin todella tarvitaan. Seuraavassa osassa käsittelen erikseen kosmetiikan, jolla pärjää vaikka viikonkin reissun ajan.

1. Hanki kunnollinen matkalaukku
Kovakantinen käsimatkatavaralaukku painaa tekstiiliversiota enemmän mutta se myös suojaa sisältöään paremmin. Kertainvestointi voi kirpaista mutta vuosien käytössä se maksaa itsensä takaisin moneen kertaan. Hyvässä matkalaukussa on 360-astetta itsensä ympäri pyörivät renkaat, tarpeeksi korkealle tuleva ohjauskahva ja paljon erilaisia taskuja, joihin voi sujauttaa laturit, pyykit, alusvaatteet tai paperit näppärästi.

2. Mieti asukokonaisuudet tarkkaan
Omalle neljän päivän kaupunkilomalle otin mukaani yhdet farkut, takin, kaksi paitaa, mekon ja hameen, joista sain yhdisteltyä monta eri asua. Suosittelen siis miettimään tarkkaan ylä- ja alaosien yhteensopivuutta ja tietenkin niitä tilaisuuksia, joihin vaatteiden tulee sopia. Ota mukaan vain rypistymättömäiä vaatteita joita voi sulloa pieneksi tai varmista etukäteen, että hotellissa saa silitysraudan ja -laudan lainaan.

3. Pukeudu painavimpiin
Meno- ja paluumatkoilla kannattaa verhoutua niihin kaikkein painavimpiin tai tilaa eniten vieviin vaatteisiin. Farkut, neule, takki, huivi ja kengät vievät enemmän tilaa kuin kevyt mekko ja sandaalit. Iso huivi toimii koneessa myös lämmittävänä peittona. Asusteiksi kannattaa valita koruja, jotka käyvät kaikkien asujen kanssa ja pukeua myös nämä päälle, jotta niitä ei tarvitse sulloa muiden tavaroiden joukkoon.

4. Vain yhdet vaihtokengät mukaan
Jos tiedossa on paljon kävelyä, pidä mukavuutta tärkeimpänä kriteerinä jalkinevalinnalle. Mukavien kenkien rinnalle voi ottaa korkkarit juhlavampaan menoon mutta nekin voi korvata vaikka hyvin pieneen tilaan sopivilla ballerinoilla. Tiesin, että Lontoossa liikumme paljon jalkaisin, joten valitsin kaksi paria mukavia kenkiä: ballerinat ja tennarit. Nämä myös sopivat kaikkien vaatteitteni kanssa. Myös yksillä kengillä tulee hyvin toimeen, jos tarvetta vaihtelulle ei ole ja näin säästyy jälleen tilaa.

5. Pakkaa sisäkkäin
Esimerkiksi käsilaukut voi pakata sisäkkäin, jolloin säästää tilaa sekä suojaa tavaroita. Esimerkiksi pienen käsilaukun sisään voi sujauttaa kaikki perusjutut, puhelimen, lompakon, passin yms. ja laittaa käsilaukku suuremman kassin sisään. Itse tykkään ottaa aina pienemmän crossbody-laukun matkoille mukaan mutta kuitenkin matkustusta ja lentoja varten kantaa myös hiukan suurempaa laukkua olalla. Näin saan molemmat mukaan eikä pienemmän laukun mukaan ottaminen vie juurikaan tilaa. Sama sisäkkäin pakkaaminen toimii ihan kaikessa: kenkien sisään voi sujauttaa vaihtosukkia tai vaikka latureita ja vaatteita voi viikata nippuina matkalaukkuun.

6. Suosi jämäpulloja
Muutaman päivän reissulle on hyvä ottaa mukaan ne kosmetiikkapurtilot, joissa on enää se viimeinen tippa jäljellä. Näin purkit voi heittää hotellissa roskiin ja niin saa tilaa tuliaisille. 

7. Kangaskassi kunniaan
Ylimääräinen kangaskassi on monikäyttöinen hyötytuote. Ensimmäiseksi sitä voi käyttää oman käsilaukun suojana, jos laukku pitää sijoittaa edessä olevan istuinpenkin alle likaiselle lattialle. Kassia voi hyödyntää milloin missäkin tilanteessa reissun päällä eikä vie juurikaan tilaa.

8. Hyödynnä näytteet ja pikkupurkit
Meikkivoide, shampoo ja hoitoaine sekä muut nestemäiset, yleensä suurehkon kokoiset purkit kannattaa jättää kotiin ja siirtää tarvittava määrä sisältöä pienempiin pulloihin, joita saa ostettua esim. Tokmannilta tai Tigeristä. Ne vievät todella paljon vähemmän tilaa kuin isot purkit, joita ei välttämättä edes saa koneen sisälle ottaa. Itse siirrän puuterin, kasvoputsarin ja kasvovoiteen pikkupurtiloihin ja loput kosmetiikat otan joko matkakokoisina tai näytteinä. Oman matkasettini ostin Tigeristä 3 eurolla. Lue myös erillinen postaus matkakosmetiikasta täältä.

9. Tsekkaa sääennuste
Sääennuste kannattaa aina katsastaa ennen pakkausta. Näin selviää, millaisia varustuksia on hyvä ottaa mukaan ja tarviitaanko sateenvarjoa.

10. Ole optimisti
Usko pärjääväsi vähemmällä, niin pärjäät. Ihminen tulee toimeen harvinaisen vähällä määrällä tavaraa, jopa silloin, kun haluaa mukaansa vain ja ainoastaan olennaisimmat asiat. Paikan päältä voi myös ostaa, jos nyt jotain välttämättä tarvitsee.
SHARE:

3 comments

 1. Tuttuja vinkkejä! Inhoan raahata mukana paljon matkatavaraa, kun vähemmälläkin pärjää. :)

  ReplyDelete
 2. Minkä merkkinen tuo kuvassa näkyvä matkalaukku on? Suosittelisitko tuota? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Matkalaukku on Lidlin alkukesän kampanjatuote. Suosittelen ehdottomasti, jos vain tulee uudelleen myyntiin. Tosi tukeva, hyvät pyörät ja paljon eri osastoja sisällä. Olikohan hinta 40 euron luokkaa.

   Delete

Kiitos kommentistasi, piristit sillä päivääni!
Thank you for your comment, it made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig