October 4, 2017

MINIMALISMI-SARJA / MITEN VÄLTTÄÄ HERÄTEOSTOKSET?Uusien vaate- ja asusteostosten kanssa on järkevää antaa hieman tilaa ajalle ja ajatukselle. Heräteostokset voivat olla onnistuneita joskus mutta onnistumisprosentti on kuitenkin useimmiten melko pieni. Vaatetta ei ehkä tulekaan käytettyä, jos se ei ihanuudestaan huolimatta sovi muiden vaatteiden aisapariksi tai jos sovituskopissa valot, musiikki ja tunnelma ovat saaneet vaikutelman unelmaminästä, joka pukeutuu aina vain paljetteihin ja minimekkoihin, mutta todellisuus on lähempänä harmaata villasukkaa. Heräteostosten kanssa pitää olla tarkkana ja huuman hetkellä vetää järkihattua päähän miettimällä, onko vaate tarpeellinen ja käytännöllinen ja tuoko se uusia mahdollisuuksia jo olemassa oleville vaatteille ja niiden yhdistelylle.

Heräteostosten vastapaino on varmasti monelle tuttu: ostoslistan tekeminen eli suunniteltu ja harkittu kokoelma tarpeellisia vaatteita sekä asusteita, joita ei hetken himotuksetkaan ole saaneet pois mielestä. Ostoslista voi olla konkreettinen pala paperia, jota voi kantaa mukana aina tai se voi olla verkosta poimittujen inspisvaatteiden kollaasi, johon voi lisätä tai josta voi poistaa osia tarpeen tullen. Se voi toki olla myös pelkästään ajatustasolla oleva lista, joskin mieli tuppaa tekemään tepposia ja yhtäkkiä lista voi kasvaa hurjiin sfääreihin esimerkiksi niiden pakko saada -heräteostosten edessä.

Listan voi aloittaa tutkimalla omaa vaatekaappia ja miettimällä, millaisia asukokonaisuuksia käyttää eniten ja mistä haaveilee. Kokeile, jos valmiit osat löytyvät jo kaapista ja jos eivät, kirjaa puuttuvat osat ylös. Yritä samalla mielessäsi yhdistää niitä muihin vaatteisiisi, jotta näet, miten monipuolinen jokin haavevaate voi olla. Käy läpi asusteet, kengät ja takit ja kartoita samalla kaikkien osasten kunto. Joskus tarve uuden ostamiselle voi tulla siitä, että jo omistamamme ihana ja paras vaate on jo käytössä nuhjaantunut. Se kuitenkin kertoo siitä, että juuri sellainen vaate on ollut rakastettu ja käytetty, joten uuteen vastaavaan on perusteltua sijoittaa.Inspiraatiota voi hakea vaikkapa blogeista, Pinterestistä ja Instagramista. Jos jokin asu kiehtoo erityisesti mieti, millä saisit sen rakennettua omista vaatteistasi. Jos tässä kohtaa jokin osa puuttuu voi sen lisätä listaan mutta ostopuuhiin ei välttämättä  ole heti tarvetta rynnätä. Harkitse ja mieti, onko se varmasti mieleesi ja tyyliisi sopiva. Kuten aiemmin olen jo todennut ei muiden tyyliä kannata kopioida sellaisenaan, vaan on fiksua koittaa nähdä keinot, miten kokonaisuuden voi luoda uudella, aivan omalla tavalla.

Listaan voi laittaa jo hyvissä ajoin sellaisia juttuja, joiden käyttöaika ei ole juuri nyt. Näin ajan kuluessa näet, haluatko kyseisen vaatteen tai asusteen silloin, kun sen käyttöaika on. Itselläni tällainen tuote on trenssitakki. Se on ollut listallani jo vaikka kuinka kauan, joten sallin itselleni sopivan ostamisen sitten, kun takki eteeni jostain putkahtaa. Samoin kunnolliset ja suht nätit talvisaappaat ovat olleet listalla jo vuosia mutta yhä edelleen niitä etsiskelen satunnaisesti. Käytän siis jo omistamiani vaatteita siihen saakka, kunnes se täysin sopiva osuu kohdalle, en tyydy korvikkeisiin.

Kahden listan politiikka antaa tilaa niin unelma-asioille kuin arkisemmillekin jutuille. Itselläni on niinsanottu holy grail -lista, johon olen sijoittanut muutaman laukun, neuleen, takin ja kengät, joihin panostaisin jos sopiva hetki ja tuote tulevat eteeni. Toinen lista on arkisempi ja siellä on myös pakollisia hankintoja, kuten esimerkiksi leggingsejä, sukkia ja vaikkapa hyvä kasvovoide. Tähän listaan voi helposti lisäillä asioita, jotka arjessa huomaa tarvitsevansa. Siitä voi nappailla vaikkapa ruokamarketissa käydessä asioita, jotka voi sillä kertaa hankkia.

Listoja voi soveltaa vaatteiden lisäksi myös moneen muuhun asiaan. Sisustukseen, harrastuksiin, elokuviin, ihan mihin vain. Kaikki eivät ole listaihmisiä mutta tiedän, että meitä on paljon. Listojen tekeminen on suunnittelua ja etukäteen fiilistelyä, joka ainakin minusta on iso osa uuden hankkimisen prosessia ja iloa.

Mitä teidän listoiltanne löytyy?
SHARE:

No comments

Post a Comment

Kiitos kommentistasi, piristit sillä päivääni!
Thank you for your comment, it made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig