July 5, 2018

EDINBURGH MOMENTS

Edinburghin reissusta on jo melkein pari viikkoa ja ikävä kaupunkiin on kova etenkin näitä kuvia katsellessa. Haluan jakaa reissun parhaat palaset ja vähän vinkkejäkin, jos vaikka joku lukija on suuntaamassa Skotlannin pääkaupunkiin tai on laillani hurahtanut hurmaavaan Edinburghiin muuten vain.
Ruoka ja juoma
Edinburghista eivät kotoisat pubit, viehättävät ravintolat ja trendikkäät kahvilat ihan heti lopu. Aamiaispaikaksi suosittelen Royal Milen Bella Italiaa, josta herkullisen ja täyttävät brittiaamiaisen saa 5 punnalla. Paikka saa plussaa hauskasta henkilökunnasta, joka sai hymyn huulille heti kättelyssä. 

Ihastuttava ja tyylikäs teehuone Edinburghin linnassa on ehdottomasti käymisen arvoinen. Laaja kakkuvalikoima tarjoaa jokaiselle jotakin ja sijainti on tietysti ihanteellinen. Teehuoneelle on kiva piipahtaa hetkeksi pois hälinästä, jota linnan turistimassat pitävät tehokkaasti yllä.

Kivoja ravintoloita löytyy vaikka millä mitalla Royal Mileltä, jossa illallistimmekin joka päivä. Linnan luona sijaitsevien ravintoloiden ikkunoista on mainiot näkymät ja vähän alempanakin on monta tunnelmallista ravintolaa. Ja jos haluaa maistella viskejä, on siihen oivallisin paikka The Scotch Whisky Experiencen Amber-ravintola, jonka viskilista on melkoinen raamattu ja siellä ensikertalainenkin ja teräviä viimeiseen asti välttelevä uskaltautui testailemaan paikallista janojuomaa. Hyvää oli. Slàinte!Royal Mile
Royal Mile on henkeäsalpaavan kaunis, keskiaikaisuutta henkivä tie poikki vanhan kaupungin. Sen varrella soivat säkkipillit, edinburghilaisia villatuotteita myydään muutaman metrin välein ja terassit notkuvat turisteja. Royal Mile päättyy Edinburghin linnaan ja edellä mainittuun viskitaloon sekä isoon villakutomoon, jossa monen monituiset tartaanikankaat valmistetaan. Kadun varrella on lukemattomia pieniä kujia, joiden joukossa on muiden muassa 1500-luvulla rakennettu Bakehouse Close, jonka Outlander-sarjan fanit tuntevat Alexander Malcomin Printshop-kohtauksista. Edinburghin linna
Kaupungin 1100-luvulla alkunsa saanut linna on ehdottomasti käymisen arvoinen. Se sijaitsee korkealla kukkulalla, josta avautuu huikeat näkymät koko tienoon yli. Nähtävää on paljon ja vierailuun on syytä varata useampi tunti. Linnassa pääsee näkemään kruununjalokivet, vankilaolot ja kello yhden tykin, joka ammutaan rauhan ja ystävyyden merkiksi. Linnassa on pari hintatasoltaan hiukan hintavampaa ravintolaa.


Museot
Edinburghissa on kaksi aivan must-kohdetta, jos Skotlannin ja Edinburghin historia kiinnostaa. Edinburghin museo sijaitsee Royal Milella vanhassa talossa, jossa on kootusti paikallista historiaa, esineistöä ja tarinoita yhden katon alla. Ihan mahtava paikka ja täysin ilmainen! Vanhan kaupungin sydämessä Chambers Streetillä sijaitseva valtava National Museum of Scotland on myös ilmainen ja sen katolta avautuvat mahtavat maisemat. Talon arkkitehtuuri on todella kaunis ja näyttelyt ovat laajoja katsauksia eri aihepiireihin mutta parasta on monta kerrosta kattava skottihistoria. 


Ja vielä lopuksi lyhyet suositukset

Hotelli: Majoituimme Residence Inn by Marriot -hotelliin aivan vanhan kaupungin ytimessä. Erittäin hyvä, moderni ja tyylikäs hotelli mainioine aamiaisineen. Yöpyisin täällä uudestaankin.
Liikkuminen: kaupungin ytimessä kaikki on lähellä muutaman kilometrin säteellä. Lentokentältä keskustaan Waverlyn asemalle pääsee Airlink-bussilla puolessa tunnissa ympäri vuorokauden ja taksi keskustasta kentälle maksaa noin 22 puntaa. Kunnon turistit (köhköh) tekevät myös bussikiertoajelun, joka kattaa kaikki suurimmat nähtävyydet. Suosittelen sitä lämpimästi varsinkin sadesäällä.
Sää: olimme Edinburghissa neljä päivää ja sinä aikana saimme kokea kunnon vesisateen, hyytävän kylmän +8-asteen kesäsään ja helteisen auringonpaisteen. Kannattaa siis varautua ihan kaikkeen vuodenajasta riippumatta.
Viihde: monissa ravintoloissa on tarjolla livemusiikkia joka ilta. Suosittelen kuitenkin lämpimästi The Jazz Baria Chambers Streetillä, jossa jazz ja kaikenlainen muu mainio livemusa raikaa joka ilta. Sisäänpääsy on ilmainen alkuillasta ja paikka on todella tunnelmallinen. Iso peukku tälle!
Shoppailu: Edinburghin Princes Streetillä on monenlaista ketjuliikettä ja samassa korttelissa on myös Harvey Nichols sekä muutama muu luksusliike. Eniten tarjolla on jo kertaalleen mainittu paikallinen villa, josta on tekaistu asusteita, huiveja ja vaatteita ihan joka lähtöön ja näitä myyviä liikkeitä on muutaman metrin välein.
Hintataso: Edinburgh on melko kallis kaupunki sekä matkustaa, majoittua että elellä. Ravintolahinnat ovat Helsingin tasoa ja maksulliset turistinähtävyydet ovat suorastaan hintavia. Silti se on 100-prosenttisesti käymisen arvoinen kaupunki. Koskakohan pääsee uudestaan?


SHARE:

1 comment

Kiitos kommentistasi, piristit sillä päivääni!
Thank you for your comment, it made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig