January 9, 2019

MUOTI, PUKEUTUMINEN JA KULUTTAMINENKerskakulutus, shoppailu ja törsääminen ovat elämäntapateemoina hyvin out tällä hetkellä. Samaan aikaan kuitenkin luonnonvaroja tuhlataan ennätystahtia elektroniikka- ja tekstiiliteollisuuden aloilla ja loppua ei ole näkyvissä. Melkoinen paradoksi siis. Tiesittekö, että muoti- ja tekstiiliteollisuus on toiseksi saastuttavin ja luonnonvaroja eniten tuhoava teollisuudenala heti ykköspaikkaa pitävän öljyteollisuuden jälkeen? Suurin ongelma muotiteollisuudessa on se, että ihmiset ostavat aivan järjettömän paljon enemmän kuin mitä tarvitsevatkaan eli suurin osa hankinnoista on jo valmiiksi käytännössä jätettä. Lisäksi vaatteet ovat niin halpoja, että on helppo vain ostaa uutta tilalle, kun jokin vaatteista alkaa kyllästyttää. Niitä tuotetaan liikaa, niitä ostetaan liikaa ja niitä käytetään liian vähän. Toisaalta vaatteiden valmistuskulut halutaan pitää mahdollisimman alhaisina, joten laatu kärsii ja vaatteet eivät kestä käyttöä. Tämä kaikki johtaa siihen, että parin käyttökerran jälkeen käyttökelvottomaksi virttynyt vaate joutaa kaatopaikalle ja hyväkuntoisetkin vaatteet lojuvat nurkissa tyhjänpanttina kun uutta ja parempaa on jo hankittu tilalle.
 
Olen henkilökohtaisesti kyllästynyt jatkuvaan uudistukseen, joka muotiteollisuudessa on vallalla. Joka sesonki tulee erilaiset trendit ja sesonkeja on entisen neljän vuodenajan sijaan 52, eli vuoden jokaiselle viikolle kaupat tupsauttavat esille uudet valikoimansa. Tuotanto on suurta, sillä menekkikin on suurta. Kiitos siitä tehokkaasti toimiville markkinakoneistoille, joiden avulla yksilön uudistumisen ja trendien aallonharjalla pysymisen paine on kova. Siksi tuosta paineesta pitäisi päästä irti, alkaa ostaa vain tarpeeseen ja mahdollisimman ajattomia vaatteita ja eritoten lakata kuluttamasta turhaan.
 
Oman tyylinsä tunteminen auttaa valtavasti hutiostosten teossa, sillä sen myötä tietää tasan, minkälaiset vaatteet itselle sopivat ja millaiset eivät. Toiseksi materiaalien tunteminen edesauttaa vääränlaisten ja kulutusta huonosti kestävien vaatteiden välttämistä. Kolmas tärkeä huomioonotettava seikka on tämän kysymyksen esittäminen ostohetkellä: käytänkö tämän vaatteen loppuun?
 
Jo hankituista vaatteista nauttiminen, niiden käyttäminen ja huoltaminen ovat merkittävä osa kulutuksen hidastamista, kuten tietysti jokaisen uuden oston tarkka harkitseminenkin. Aion itse panostaa tähän tänä vuonna erittäin paljon viime vuoden vanavedessä. Kysymys ei ole ostolakosta, vaan laajamittaisemmasta asennemuutoksesta, jonka tarkoitus on pitää vaateostot minimissä ja samalla puntaroida, mihin on ylipäätään järkevää sijoittaa. Kirjoitan tuosta aiheesta vielä erikseen.

Mitä mieltä te olette: onko yleinen haalinta ja ostohysteria tullut päätepisteeseensä vai jatkuuko sama meno hetkellisen taantuman jälkeen?
SHARE:

4 comments

 1. Toivon, että olemme menossa parempaan suuntaan. Jo pelkästään sen vuoksi, että tuo 52 erilaista mallistoa (tai edes ne 4-6) johtavat siihen, että harvakseltaan perusvaatteita ostavan on vaikea löytää hyviä vaatteita. Hieman kateellisena olen katsonut sivusta miestäni, joka on ostanut vuosia samaa housumallia. Laatu voi välillä vaihdella erien välillä, mutta malli on pysynyt. Itse en tiedä, löydänkö enää vastinetta ns. perusvaatteille (suorat luonnonkuituiset housut töihin jne), kun ne joutuu korvaamaan edellisten hajottua.
  Tähän liiittyen, olisiko sinulla kiinnostusta tehdä joskus postaus Kestotyylistä tämän haasteen mukaisesti? http://tankkisll.fi/kestotyylin-jaljilla/
  -q

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos linkistä ja vinkistä, kuulostaa tosi hauskalta idealta!

   Tuo esille nostamasi seikka on juuri se ongelma, kun akryylimerestä etsii jotain neuletta, joka olisi sen verran laadukas että kestäisi edes muutamia vuosia. Veikkaan, että harva nyt kaupoissa myytävä vaate tulee kestämään, kuten vaikka vielä viime vuosikymmenelläkin valmistetut vaatteet, sen vanhemmista puhumattakaan. Kun tarkoitus on tehdä huonosti kestäviä, halvimmasta materiaalista kyhättyjä tekstiileitä, on sanomattakin selvää, että uutta on siksikin pakkoa hankkia. Karmea noidankehä noin kuluttajan ja ympäristön kannalta.

   Delete
 2. Tosi hyvä postaus, kiva että blogeissakin nostetaan aihetta esille ja herätellään keskustelua. Toivottavasti tämä kertakäyttövaatteiden tuotanto kääntyisi laskuun, koska yksinkertaisesti olemme kovaa vauhtia tuohoamassa mahtavaa luontoamme ja maapalloamme tällä kuluttamisella.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samaa toivon minäkin. Varsinkin näin aleaikaan kaupoissa on tangot ja rekit räjähtämäisillään ihan selvistä lumpuista. Toki paljon hyvääkin on saatavilla mutta silmään pistää aina tuo huonolaatuisten vaatteiden esillepano: niitä on ihan hirveä määrä, tuskin murto-osaakaan kaikesta siitä myydään kuluttajille eli menevät retkiltä suoraan kaatopaikoille. Pelkkää tuhlausta kaikin puolin.

   Delete

Kiitos kommentistasi, piristit sillä päivääni!
Thank you for your comment, it made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig