February 6, 2019

MITEN VÄLTTYÄ HUTIOSTOKSILTA? 5 VINKKIÄ

Yksi tämän vuoden tavoitteistani on olla ostamatta mitään ylimääräistä ja samalla saada tietty summa säästöön. Nämä ruokkivat toinen toistaan sulassa sovussa ja vaikka en omasta mielestäni ole aiemmin törsännytkään turhuuksiin, tarkkuuden tehostaminen on aina tarpeen ja varsinkin vaatteiden, asusteiden ja muiden pukeutumiseen ja omaan tyyliin liittyvien hankintojen kanssa käytän muistilistaa, jonka halusin jakaa täällä blogissa.

Laadi kriteerit
Oman kropan ja parhaiden puolien tunteminen on istuvien vaatteiden löytämisen kannalta tärkeää. Mieti, mitä haluat korostaa ja mitä ehkä piilottaa. Myös vaatteiden suhteen on hyvä pitää kriteereistä kiinni: pitkäkätisen kannattaa kiertää kaukaa liian lyhyet hihat, pitkäselkäinen taas skippaa liian lyhyet yläosat, pääntien malli korostaa aina joko hartioita, kaulaa ja leukalinjaa tai rintaa, joten se kannattaa valita omat korostamispreferenssit mielessä pitäen ja niin edelleen. Parhaiten istuvat vaatteet löytyvät ehkä helpoiten niin, että omasta vaatekaapista kaivaa ne kaikkein pukevimmat ja imartelevimmat vaatteet ylleen ja kirjoittaa vaikka paperille, millaiset yksityiskohdat tekevät niistä parhaat juuri sinulle. Nämä kannattaa pitää uusia vaatteita hankkiessa mielessä.


 
Pysy budjetissa
Budjetissa pysyminen on tärkeää, sillä tästä maailmasta ei tavarat eivätkä varsinkaan vaatetekstiilit lopu ja aina löytyy ostettavaa, jos niin haluaa. Siksi on hyvä laatia sekä lista ostettavista jutuista että budjetti niitä varten ja siitä on hyvä pysyä siksi, ettei tule hankkineeksi turhia tarvikkeita ja toisaalta kuluta rahaa, joka on ehkä varattu johonkin muuhun.

Tunne värimaailmasi
Mitkä ovat ne värit, joissa näytät parhaalta, saavat ihosi hehkumaan ja tuovat parhaat puolesi esille? Pitäydy niissä, vaikka omat lempivärisi olisivat jotain muuta. Oman kokemuksen mukaan valitsen kuitenkin aina nuo "omat värit" muuten vain silmääni miellyttävien värien sijaan. Koen, että tummat värit sopivat kasvojeni lähelle paremmin kuin hailakat ja esimerkiksi puuteriroosa on yksi lempiväreistäni vaatteissa mutta se ei vain pue minua. Siksi yritän pitää tuon värin mieluummin alaosassa kuin lähellä kasvoja. Sen sijaan musta, tummansininen, viininpunainen, syvä ruskea ja tietynlainen tumma kameli ovat ykkösvalintojani. Tuo kyseinen hailakka roosa ja valkoinen olisivat aivan ihania mutta vievät kaikki värit ja elämän kasvoiltani, siksi vältän niiden ostamistakin.Älä osta kuvitteelliseen tarpeeseen
Vaatteisiin on helppo ihastua ja sitten keksiä käyttötarkoitus. "Tätä voisin käyttää, kun olen menossa jätskille Kaivariin kauniina kesäpäivänä vaikka en siellä normaalisti käykään" tai "tämä voisi olla kiva mekko töihin, vaikka en koskaan mekkoja käytäkään". Tässä auttaa se, että tuntee itsensä. On turha ostaa talveksi liian ohuita vaatteita jos vaivana on krooninen palelu tai mekkoja jos aina kuitenkin käyttää housuja tai korkosaappaita jos kuitenkin käyttää aina matalakorkoisia. On helppo luoda mielikuvia ja pukea mielikuvitusminää aina ostohetkellä, mutta usein tuollaiset hankinnat jäävät käyttötilanteiden puutteen vuoksi henkariin roikkumaan käyttämättöminä.Muista olosuhteet
Suomessa asuessa on otettava vaihteleva sää huomioon ja varsinkin talvivaatetuksen romantisointi on yleinen helmasynti täällä. Korkeat korot, ohuet, auki olevat takit ja paljaat nilkat hoikissa tennareissa ovat ihan kivoja kuvissa mutta tosielämässä lumikinokset ja kylmä tuuli asettavat niin kovat vaatimukset, että niitä on vain kuunneltava, jos haluaa selvitä paleltumitta.
 
Lopuksi muistutan aina itseäni, että jokaiseen muotihömpötykseen ei todellakaan tarvitse lähteä mukaan. Viime vuosina on ollut monta sellaista trendiä, jotka eivät vain pue minua ja olen ne skipannut sen kummemmin ajattelematta. Tällöin ajattomat mallit ja värit astuvat kehään ja niiden avulla näyttää tyylikkäältä, vaikka ei muodin oikkuihin sortuisikaan.


SHARE:

3 comments

 1. Tosi hyva postaus ja itsekin kirjoittelin aiheesta viime vuonna. Jos haluat lukea, postaus ohessa:

  http://www.niinapaju.com/ala-koe-ostosmorkkista-4-hyvaa-saantoa-ostostilanteisiin/

  Mun mielesta ihmiset tekee aivan liian helposti impulssiostoksia ja tavallaan vaateteollisuus pohjaa paljon juuri siihen taipumukseen jatkuvilla uutuuksilla ja sesonkien nopeilla muutoksilla. Ja juuri tuo kuinka paljon rahaa itse saa jemmaan jattamalla ne impulssiostokset pois....

  ReplyDelete
 2. Hyviä vinkkejä kyllä jokainen. Etenkin tuo kuviteltu tarve tuntuu olevan se suurin syy mihin tulee ostettua eri juttuja. Onneksi siitä on päässyt eroon ja teen impulssi ostoksia enää todella harvoi.

  ReplyDelete
 3. Oma apuni on ollut se, että minulla on puhelimen muistiossa ajantasainen lista asioista, joita tarvitsen. Merkitsen ne vielä siten, että ns. pakolliset ostokset rikkinäisten tai kuluneiden tilalle erottuvat niistä, joiden hankinnalla ei ole kiire. Päivitän tätä listaa aina ostosten yhteydessä ja samalla kun käyn läpi esimerkiksi vaatteiden kuntoa muutenkin. Lisäksi päätin, että töihin hankin vain mustia alaosia, mikä on helpottanut värikoordinointia. Mutta yläosien osalta voisin napata vielä tästä paremman ohjenuoran. -q

  ReplyDelete

Kiitos kommentistasi, piristit sillä päivääni!
Thank you for your comment, it made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig