February 23, 2020

RASKAUSAJAN PUKEUTUMINEN JA VINKITRaskausaika on suht pitkä ja kattaa väkisinkin useamman sesongin ja lämpöskaalan ainakin Suomessa. Monet pärjäävät koko odotuksen ihan tavallisilla vaatteillaan, joillekin taas jo alkuviikoilla tekee tiukkaa saada omat farkut jalkaan. Itse kuulun jälkimmäiseen kategoriaan, sillä vaikka maha ei näkynyt erottuvasti kuin vasta lähellä puoltaväliä, oli sen turvotus päivän mittaan jo varsin tukala ensimmäisellä kolmanneksella. Huvittavaa oli, kun ostin useammat housut syksyä varten loppukesästä ja yksiäkään en päässyt käyttämään. No, onpahan kaapissa odottamassa ihan uutta vaatetta jo valmiiksi tulevan kesän ja sitä seuraavan syksyn varoiksi.

Oman raskauteni suhteen sattui tavallaan haastavimmat pukeutumisvuodenajat, syksy ja talvi, jolloin on ollut pakko miettiä lämpimiä ja turvallisia kokonaisuuksia. Aluksi oli myös vaikea keksiä kivoja yhdistelmiä, kun odotusajan tuubilliset farkut eivät vielä istuneet mutta omatkaan housut eivät oikein mahtuneet päälle. Kuljin pääasiassa melko epäpukevissa asuissa eli ne koostuivat sekä löysistä ylä- että alaosista. Not cute. Onneksi minulla oli kuitenkin yhdet kivat housut, joissa oli mukava olla ja joustava vyötärö oli juuri passeli. Myös neulemekot ja paksut sukkikset tai nahkajäljitelmäleggingsit olivat tosi hyvä yhdistelmä. Tätä olen itse asiassa käyttänyt ihan näihin päiviin saakka eli toimii missä vaiheessa vain.

Ensimmäinen kolmannesToinen kolmannes toi mukanaan sen verran pullistuneen keskivartalon, että äitiysfarkkujen ja -housujen käyttö alkoi sujua. Se helpotti niin paljon, sillä sain taas käyttää pillimallisia alaosia ja ensi alkuun ihan normaaleita oversize-mallisia neuleitani, joiden istuvuus ei ollut paras ilman niin sanottua tuck-tyyliä eli puseron helman sullomista housun kauluksen alle. Kerroin töissä tiimilleni noin viikolla 18 ja sen jälkeen sainkin pitää sieluni kyllyydestä pyöristyvän mahan muodon paljastavia tiukkoja yläosia, ja kokonaisuus näytti sata kertaa paremmalta kuin mitkään aiemmat.

Toinen kolmannes


Viimeinen kolmannes on ollut ehdottomasti helpointa aikaa pukeutumisessa. Päälle puetaan sitä, mikä milloinkin sattuu mahtumaan, hah! Luottovaatteena on ollut ehdottomasti hyvät housut, omani ovat mustat twill-pillihousut H&M:n mallistosta sekä mikä milloinkin yläosa. Päänvaivaa ovat tuottaneet lähinnä mukavat kotivaatteet, sillä mikään ei saa puristaa tai tuntua päällä. Kaikki takit ovat jo tukalia, joten vyölliset villakangastakit tai toppatakit, joissa on kaksisuuntainen vetoketju ovat ihan parhaita. 

Kolmas kolmannes


Odotusajan vaatteisiin, kuten ihan mihin tahansa tässä maailmassa, saa syydettyä loputtomiin rahaa. Itse taas haluan venyttää penniä juuri tällaisissa asioissa ja haastaakin itseäni, miten vähillä hankinnoilla voi pärjätä. Aluksi tietysti ajattelin, etten osta yhtään mitään. Aika nopeasti karisi tuollainen ehdottomuus ja hankin tosiaan kolmet housut, joilla melkeinpä olisikin pärjännyt pelkästään. Mutta kuten jo mainitsin, tuotti päänvaivaa kotipukeutuminen, sillä meille on talvella hiukan viileä sisällä ja kaikki olohousuni jäivät viikko viikolta pieniksi ja tulivat tukaliksi käyttää ja ilmankaan ei olisi voinut olla. Niinpä päädyin ostamaan, aleista tietenkin, yhdet kivat odotusajan olohousut ja toiset, normaalikokoani yhtä suuremmat collegehousut H&M:n valikoimista sekä kahdet leggingsit. Ovat olleet käytössä koko ajan ja ovat malliltaan sellaiset, että tulevat olemaan käytössä raskauden jälkeenkin. Äitiyspaitoja ostin neljä: 2 pitkähihaista trikoopaitaa kotikäyttöön sekä yhden paksumman neuleen (näissä kuvissa) ja yhden poolon (näissä kuvissa). Olisin kyllä tullut toimeen ilman näitä mutta toisaalta näitä on kyllä käytetty reilusti. Kumpikin on sellaisia, että sopivat myös raskauden jälkeen. Tarjoushaukkana laskin tuossa, että olen käyttänyt näihin kaikkiin äitiysvaatteisiin yhteensä noin 120 euroa.

Jos siis olet kuin minä ja haluat ostaa mahdollisimman vähän mutta panostaa niissä oikeissa hankinnoissa, on tässä oma pieni tärppilistani.

 • Kartoita, mitä kaapeistasi jo löytyy: onko siellä odottelemassa joustavia tai oversize-mallisia vaatteita, jotka eivät tule turhaan venymään ja sovittele sitten rauhassa niitä vaatteita ja luo yhdistelmiä, joita ne mahdollistavat.
 • Siirrä sivuun ne vaatteet, joita et voi käyttää. Näin arkiaamujen kiireessä on helpompi löytää sopivat releet.
 • Panosta alaosaan. Se on ihan must.
 • Hyödynnä neulemekot. Niissä on usein rennompi malli ja ne ovat supermukavia päällä. Niitä voi yhdistää vaikka paksuihin sukkiksiin tai leggingseihin tai molempiin, jos pitää kerrospukeutua.
 • Jos ostat jotain äitiysvaateosastolta, valitse sellainen malli ja mitoitus, että vaate käy myös raskauden jälkeen.
 • Alusvaatteiden mukavuutta ei voi painottaa liikaa. Näihin voi joutua vartalon muutoksien vuoksi tekemään sijoituksia mutta pakon edessä se kannattaa.
 • Kollaa kaikki kirpparit! Itse olen tehnyt jo nyt hyviä imetysvaatelöytöjä ihan Torista ja yhdet äitiysfarkutkin bongasin sieltä parilla eurolla.
 • Korvamerkitse itsellesi rahaa ja jätä hetken mielijohteesta syntyvät ostohalut sikseen. Käytä nuo rahat hyvällä omallatunnolla mieluummin synnytyksen jälkeen johonkin sellaiseen vaatteeseen, mikä menee todennäköisesti päälle jatkossakin.
 • Huomio kengät. Raskauden viimeisen kolmanneksen aikana kumartelu ja esimerkiksi nauhojen laittaminen kiinni on kiinalaisen vesikidutuksen kaltaista touhua. Näin talviaikaan se tuottaa hiukan harmaita hiuksia, ainakin omalla kohdallani kun sain vasta joululahjaksi aivan täydelliset, tukevat ja niin nätit talvi-Timberlandit ihan sitä varten, etten vain mene jäisillä keleillä nurin. Nyt niitä on hankala saada jalkaan ilman auktorisoitua kenkäpalvelijaa. Aina hän ei ole käytettävissä, joten sellainen töppöset, jotka menevät ilman käsiapua jalkaan ovat ihan kultaa.
 • Takeissa voi hyödyntää kaikenlaiset vyöt ja napitukset j jo mainitutu kaksisuuntaiset vetoketjut, jotka sallivat vähän rennomman asettelun esimerkiksi takin alareunan suhteen. Lämmin pitää olla, joten jos takki on pakko jättää auki, voi alle kietaista vaikka villahuivin.
 • Omat äitiysvaatesuosikkini on ostettu ihan H&M:stä ja Zalandon laajasta maternity-merkkikavalkaadista. Jälkimmäisestä löytyy vaikka mitä ihan pikkurahallakin, mm. niitä olohousuja. H&M:stä saa parhaat pillifarkut ja -housut sekä mustat puuvillaleggingsit.

SHARE:

No comments

Post a Comment

Kiitos kommentistasi, piristit sillä päivääni!
Thank you for your comment, it made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig