October 17, 2018

SECOND HAND LUXURY

Olen vuosien saatossa sekä ostanut high end -asusteita käytettynä että myynyt niitä itsekin. Siten olen säästänyt uuden hintaan verrattuna ja toisaalta päässyt itse eroon joistakin laukuista tai muista pientarvikkeista, joille ei enää ole ollut käyttöä. Koen, että käytettyjen designer-tuotteiden myyntimarkkinat ovat vuodesta toiseen vilkkaita ja hyvä niin: kukapa ei haluaisi saada jotain laukkuihastustaan hiukan kaupan hintoja edullisemmin.


Tällä hetkellä omassa käytössä on muutamia tällaisia second hand -löytöjä, etenkin Louis Vuittonin pienasusteissa valtaosan olen ostanut verkkokirppiksiltä. Olen siinä mielessä tarkka ostaja, että haluan mukaan aina alkuperäisen kuitin ja laukkuun tai tarvikkeeseen kuuluvat lippulappuset, laatikot ja dustbagit. Näin koko setin arvo on pelkkää tuotetta suurempi ja lisäksi kuitti on aina tosite oston alkuperästä.


Tuotetuntemus on tärkeää, kun ostaa käytettyä. On hyvä tietää millaisia materiaalin, metalliosien, logopainatusten ja oheistarvikkeiden kuuluu olla. Jos aitous epäilyttää vähänkään, kannattaa jättää kaupat tekemättä tai aitouttaa kolmannella osapuolella. Verkossa on paljon näitä palveluita, joissa merkkien asiantuntijat arvioivat tuotteen pientä maksua vastaan käyttäen apunaan asiakkaan lähettämiä kuvia yksityiskohdista ja muista seikoista, joista aitouden saa varmistettua. Myös Purse Forumilla on jokaisen merkin oma autentikointipalvelu. Ensisijaisen tärkeää on avoin viestittely myyjän kanssa ja kauppojen tekeminen kasvotusten niin, että oston kohdetta pääsee kunnolla tutkailemaan.


Monet luksustuotteet pitävät arvonsa, kuten esimerkiksi Louis Vuitton ja Chanel. Ikävä kyllä monien muiden jälleenmyynti tuottaa useimmiten loven myyjän lompakkoon eikä noiden kahden ikisuosikin kaikki laukut ole haluttuja edes muutaman vuoden päästä suurimmasta hypestä. Joskus sanotaan, että laukku voi olla sijoitus ja ehkä niin, jos osaa ostaa sen oikeaan aikaan ja myydä, kun sen suosio ja OVH ovat huipussaan, mutta tällaiseen sijoitusleikkiin toimivat varmasti paljon paremmin ihan muut työkalut kuin henkilökohtaiset käyttöesineet. Siksi sanoisin, ettei yhtäkään laukkua tai pienasustetta kannata ostaa sijoitusmielessä, vaan ainoastaan omaksi iloksi.


Mistä kannattaa lähteä liikkeelle käytettyä ostaessa? Ainakin siitä, että myytävä tuote on juuri se, mitä haluaa. Edulliset hinnat saattavat saada hairahtamaan "ihan kivoihin" esineisiin mutta totuudenmukainen ostoslista siitä, mitä laukkuja ihan oikeasti haluaa itselleen on ensimmäinen askel. Siinä on hyvä pitäytyä, vaikka mitä kivaa tulisi nettikirppiksillä ja -markkinoilla eteen. Sitten, kun etsitty tuote sattuu eteen, on hyvä käydä läpi sen kunto, kysellä myyjältä alkuperästä ja ostokuiteista, pyytää lisäkuvia tai käydä mahdollisuuksien mukaan katsomassa sitä paikan päällä. Itse skippaan kaikki postitusta vaativat kaupat, sillä niissä voi tulla yllätyksiä eteen eikä mikään laki suojele kahden kuluttajan välisiä kauppoja. Sitten viimeinen, mitä jotkut inhoavat: hintatarjous. Kenenkään ei ole pakko myydä mutta ostajaehdokas voi aina tarjota sopivaksi katsomaansa hintaa. Se on hyvä pitää kuitenkin kohtuullisena, lähellä pyyntihintaa, jos kauppojen toivoo syntyvän. Jos tuote on kovin haluttu, voi tarjoamisen tietysti jättää väliin ja ostaa sen kummemmin hintaa veivaamatta. Useimmiten se kuitenkin kannattaa, sillä pienikin säästö on, no, säästöä. Itse en ainakaan myyjänä pahastu tarjouksista, se tuntuu kuuluvan kaupanteon luonteeseen.Suosin kaupantekoa kasvotusten monestakin syystä. Pääsen katsomaan tuotetta ja voin vielä kieltäytyä hyväksymästä sitä, jos kunto poikkeaa ilmoitetusta. Lisäksi pääsen juttusille entuudestaan minulle tuntemattoman myyjän kanssa ja kolmanneksi maksun voi suorittaa käteisellä siinä hetkessä. Liian usein kuulee tarinoita, miten hyväuskoinen ostaja on siirtänyt rahat tilille ja odottanut toiselta puolelta Suomea lähetystä, jota ei koskaan tule eikä myyjänkään saa enää yhteyttä. Myös erinäisiin verkossa toimiviin käytettyjä designer-tuotteita välittäviin nettikauppoihin on syytä suhtautua varauksella, sillä niiden laadunvalvonta ja jopa aitoustuntemus saattaa falskata. Näitäkin tarinoita kuulee hämmästyttävän usein.

Kaiken kaikkiaan suosin second hand -kauppoja mielelläni, jos suinkin edellä esille nostamani seikat toteutuvat ja hinta on hyvä. Muutamasta asiasta en siis koskaan tingi: aitouden pitää olla kunnossa, myyjän luotettava, ostettavan tuotteen kunto vähintään hyvä ja hinnan kohdallaan.

Oletteko te tehneet hyviä kauppojen second hand -markkinoilla? Entä onko kohdalle sattunut jotain huonoja kokemuksia?
SHARE:

1 comment

Kiitos kommentistasi, piristit sillä päivääni!
Thank you for your comment, it made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig