September 22, 2019

RAKKAUDESTA SUOMALAISEEN DESIGNIIN

Moni on varmaan huomannut, että olen saanut kunnian tehdä yhteistyötä suomalaisen asustemerkki LASESSORin kanssa vuoden alusta lähtien. Tämä on minulle kunnia siksi, että brändi edustaa montaa arvoa, jotka ovat nykypäivänä tärkeitä: laadukkaat materiaalit, korkeatasoinen muotoiluosaaminen, Suomessa tapahtuva suunnittelu- ja kehitystyö ja vastuullinen tuotanto ovat LASESSORin koko toiminnan kulmakiviä. Olen saanut tavata ja tutustua koko tiimiin ja päässyt etunenässä tutustumaan tulevien sesonkien laajoihin valikoimiin. Mistä sitten LASESSOR on oikein tehty?


LASESSOR-tuotemerkki perustettiin 1990-luvulla mutta sen alku juontaa juurensa romanttiseen tarinaan aina 1960-luvulle, jolloin hollantilainen Dolf Lassooy muutti rakkauden perässä Suomeen ja aloitti täällä agentuuritoiminnan edustamalla useita eurooppalaisia huivimerkkejä. Perheen veljekset Timy ja Tony tulivat mukaan toimintaan ja lopulta 1992 he perustivat LASESSORin. Kyseessä on siis pitkän historian vahvistama perheyritys, jonka omat suunnittelijat ovat vaikuttaneet tuotteissaan alusta saakka. Nykyisin tuotannossa on jokaiseen sesonkiin sopivia naisten ja miesten asusteita, Muumi-tuotteita sekä ostoskasseja ja heijastimia. Suunnittelutyö tapahtuu Vantaalla.

Pääsin haastattelemaan LASESSORin in-house design -tiimin tekstiilisuunnittelijoita, Pinja Lainetta ja Terhi Lainetta, jotka ovat kaikkien hurmaavien kuosien ja luomusten takana. He kertovat, että tärkeimpänä inspiraationa suunnittelutyössä ovat pohjoismaalainen elämäntyyli, kauden trendit sekä Suomen vaihtuvat vuodenajat. Kudotuista tuotteista, kuosisuunnittelusta ja Muumi-mallistosta vastaava Terhi toteaakin, että tuotteiden suunnittelussa mietitään paljon sään tuomia haasteita sekä skandinaavista tyyliä ja makua. Mallistoissa yhdistyvät aina ajaton suomalainen design ja kauden trendit harmonisesti. Pinja, joka vastaa malliston kokonaisuuden hallinnasta kuten väreistä, materiaaleista ja printtisuunnittelusta sanoo, että suurin inspiraatio löytyy usein arjen keskeltä, pienistä huomioista kuten syksyisistä ruskan sävyistä tai esimerkiksi kaupungilla kulkiessa talojen väreistä tai yksityiskohdista. 

Tuotteet on suunnattu vastaamaan erityisesti pohjoismaalaisen naisen tyyliin eli laatua ja ajattomuutta arvostavalle, joka kuitenkin haluaa nauttia myös sesonkien parhaista trendeistä. LASESSORilla ajatellaan, että pukeutuminen merkitsee hyvää oloa ja se on keino itseilmaisuun.


Tuotekehitykseen osallistuu koko LASESSOR-tiimi tavoitteenaan arjen helpottaminen vaihtelevissa sääoloissa. Tuotteita kehitellään jatkuvasti, kuten esimerkiksi Mollie-beanie, johon päätettiin lisätä ensimmäisen myyntisesongin jälkeen vuorikangas pitämään tuulta. Myös ostoskassien prototyyppien mittasuhteita hiottiin pitkään, jotta varmistettiin niiden mahtuminen olalle paksunkin talvipukeutumisen kanssa. Suomen pimeydessä erittäin tarpeellinen arkituote heijastin on tehty ajatuksella "pakollinen mutta kaunis". Tarkoitus on aina tehdä kestävää ja erilaisiin tyyleihin istuvia asusteita. "Haluamme suunnitella tuotteita, jotka lunastavat paikkansa käyttäjän aktiivisessa vaatekaapissa vuosien ajan.", Terhi tiivistää.


LASESSOR-tuotteet valmistetaan pitkäaikaisten yhteistyökumppaneiden tehtailla, pääasiassa Italiassa, Intiassa, Saksassa ja Kiinassa. LASESSOR vaatii kaikilta yhteistyökumppaneiltaan työntekijöihin ja tuotantoturvallisuuteen liittyvien lakien noudattamista ja tällä hetkellä 90% heidän tehtaistaan on BSCI-sertifikaatti. 

Materiaalivalinnoissa suositaan luonnonmateriaaleja, kuten silkkiä, merinovillaa, kashmirvillaa, lampaanvillaa ja pellavaa. Lisäksi sesonkituotteissa käytetään edullisempia kauteen sopivia materiaaleja. Myös materiaalien osalta on kehittelytyö aina käynnissä. "Haluamme jatkuvasti kehittää materiaaleja ja tuotantotekniikoita vastuullisempaan suuntaan", Pinja täsmentää.
Mikä sitten tekee LASESSORIsta erityisen brändin? Yllä on mainittu jo monta syytä, mutta niiden lisäksi on vielä mainittava kaikkien tuotteiden saama Design from Finland -merkki. Mallistossa huokuu siis vahvasti suomalainen kädenjälki ja mielenmaisema. LASESSORilla on pitkä historia, jonka avulla sen paikka asustekentällä on vankka. Yhteistyökumppanuudet ovat pitkäaikaisia, materiaalituntemus on vahva ja lisäksi suomalaisten suunnittelemat tuotteet sopivat juuri Suomen oloihin: niissä on otettu huomioon paljon käytännön seikkoja eikä ratsasteta pelkällä kauniilla ulkomuodolla. Maailma muuttuu alati ja LASESSORilta todetaankin, että ketterän yrityskokonsa puolesta heidän on helppo vastata muotimaailman muutoksiin nopeasti. 

LASESSORin tuotteita voi ostaa heidän omasta verkkokaupastaan lasessor.com sekä lukuisista jälleenmyyntipaikoista kautta Suomen, unohtamatta muualla Euroopassa ja Venäjällä sijaitsevia myyntipisteitä.

Kuvissa näkyvä La Stripe -kaulahuivi on LASESSORin syysmallistosta ja nyt kannattaa suunnata Instagramin puolelle, jossa arvon yhden huivin jollekin teistä!

SHARE:

1 comment

  1. Ihanat housut! Mistä tuollaiset voisi löytää?

    ReplyDelete

Kiitos kommentistasi, piristit sillä päivääni!
Thank you for your comment, it made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig