March 28, 2021

MINIMALISTINEN KOTI: EROON TAVARAKAAOKSESTA

Maailma on pahasti rempallaan, tulevaisuus epävarma, mihinkään ei voi tuudittautua, keskittyminen on vaikeaa. Kuulostaako tutuilta tämän hetken ajatuksilta? Niin kauan kuin muistan, olen kaivannut selkeyttä ja rauhallisuutta ympärilleni. Se tarkoittaa sekä henkistä että fyysistä ympäristöä. Inhoan kiirettä, draamaa ja konflikteja; rakastan rauhaa, seesteisyyttä, tilaa hengittää ja olla juuri niin kuin itsestä tuntuu parhaalta. Niinpä on miltei selvä asia, että myös kotini, jossa vietän päiväni tällä hetkellä miltei kokonaan, on myös selkeä ja rauhallinen. Näin elinympäristö ei ime energiaani liiaksi vaan voin suunnata keskittymiseni minulle olennaisiin asioihin. Selkeys ja siisteys kuitenkin vaativat ylläpitoa aivan kuten millä muulla tavalla tahansa muotoutuneet kodit tai ympäristöt. Tässä kohdassa huomio kiinnittyykin arkea ja järjestystä helpottaviin kolmeen ajatukseen: paikka kaikelle, vähemmän on enemmän sekä yksi sisään, yksi ulos.
 
 

Paikka kaikelle
Tämä on mielestäni tärkeä lähtökohta toimivaan kotiin. Mikäli tavaraa ja asukkaita on paljon ja neliöt pienet, korostuu asia entisestään. Mielikuvituksen käyttö auttaa, jos säilytystilat ovat hankalat tai toimimattomat. Hattuhyllyllä voi säilyttää hattujen sijaan ulos lähtiessä usein tarvittavia tavaroita jos laskutila puuttuu eteisestä tai kiinteistä vaatekaapeista voi tehdä kirjakaappeja, jos kirjahyllyille ei ole tilaa. Tärkeintä on, että kaikille esineille, tavaroille ja tarvikkeille on oma, johdonmukainen paikkansa. Näin löytää aina etsimänsä ja se palaa varmimmin takaisin omalle, tutulle paikalleen.
 
 
Vähemmän on enemmän
Tavaramäärät saattavat aiheuttaa stressiä ihan pelkällä olemassa olollaan. Vaikka ne olisivat siististi järjesteltyinä, voi niitä olla liikaa ja tavarahallinnan tunne heikentyy. Niinpä lähden aina liikkeelle karsinnasta, kun tavara-ahdistus iskee ja se monesti auttaa selkeyttämään kaappeja, tasoja ja mieltä. Mitä vähemmän turhaa tavaraa säilyttää, sitä todennäköisemmin edellisen kohdan paikka kaikelle -ajatus toteutuu, kun tilaa kaikelle olennaiselle riittää. Jokainen tietää itse parhaiten, mikä omassa elämässä on turhaa ja mikä tarpeellista tavaraa.
 

 
Yksi sisään, yksi ulos
Kun turhat tavarat on saatu karsittua ja kaikelle on löytynyt oma käytännöllinen paikkansa, voi tilanne helposti muuttua taas entiselleen, jos sisään tuleva tavaravirta ei katkea. Jos ostaa vuoden aikana 10 vaatetta itselle ja vähän enemmän lapselle, puolisollekin, muutamia uusia lautasia, kirjoja, kynttilöitä ynnä muuta lähes huomaamatonta tavaraa, kertyy siitä vuoden aikana pahimmillaan satoja kiinteitä uusia tavaroita, joita pitää taas huoltaa, pestä, järjestellä ja lopulta karsia, kun tilat eivät vain riitä. Niinpä olen yrittänyt pitää tiukkaa linjaa sen suhteen, että jokaisen meidän ovesta sisään tulevan tavaran suhteen samalla oven avaukselle lähtee jokin toinen tavara pois. Tämä perustuu siihen ajatukseen, että meillä on jo nyt kaikki tarvitsemamme (kasvavan lapsen varusteita lukuun ottamatta) ja jos jokin rikkoutuu tai kyllästyttää, on siitä myös luovuttava ennen uuden ostoa. En koskaan heitä roskiin mitään käyttökelpoista, sillä kierrättäjä- ja kirppishaukka minussa haluaa aina muutaman pennosen hyväkuntoisista tavaroista. Eli kun ostan uutta, sitoudun siihen, että myyn jotain pois ja jos en ole siihen valmis, en myöskään tarvitse uutta tavaraa. Näin estän sen, etteivät jo valmiiksi maksimoidut säilytystilamme räjähtäisi.

SHARE:

2 comments

  1. Kivan näköistä! :) Ihastuin varsinkin olkkariin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi kiitos paljon! Olohuone onkin kokenut rajun raivauksen, kun kalusteet vaihtoivat paikkaa ja osa lähti pois ihan lapsen turvallisuuden vuoksi. Tila avartui samalla niin, että ennen vähän tönkkö olohuone muuttui kertaheitolla tilavaksi ja kotoisaksi :)

      Delete

Kiitos kommentistasi, piristit sillä päivääni!
Thank you for your comment, it made my day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig